StoryEditor

Nie(len) korupcia, hlavne neschopnosť trápi Slovensko

24.04.2017, 00:00
Keby sme odstránili korupciu, zistili by sme, ako v mnohých oblastiach bezradne prešľapujeme.

Korupcia je na Slovensku veľmi vážny problém. Jej neriešenie, ak nie priam aktívne zahladzovanie na spôsob skutok sa nestal, vyvoláva v bežných občanoch značnú frustráciu, ktorá ohlodáva vieru v demokraciu a často ženie ľudí buď za hranice krajiny, alebo za hranice zdravého rozumu do náručia extrémistov. Minulý týždeň tisíce občanov vyšli bez impulzu zo strany politikov do ulíc vyjadriť svoju nespokojnosť. Dokonca i premiér zobral v deň pochodu tému korupcie útokom na stránkach týchto novín.

Korupcia napriek uvedenému nie je najvypuklejší problém Slovenska. Je ním nekompetentnosť zodpovedných ľudí na všetkých úrovniach riadenia štátu. Keby sme nejakým zázrakom korupciu na Slovensku odstránili, zistili by sme, ako v mnohých oblastiach bezradne prešľapujeme na mieste, v iných hlúpo zlyhávame. Nejde len o veľké problémy ako integrácia Rómov alebo zmodernizovanie školstva.

Korupciu nehľadajme za tým, že ministerstvo dopravy nemá v zásuvke zásobník diaľničných a cestných projektov, z ktorých by sa dalo vyberať podľa politických priorít. Ani za tým, že chýba ucelená stratégia rozvoja dopravy s merateľnými cieľmi, harmonogramami a odpočtami. Ako dlho už zjednocujeme (nie veľmi úspešne) výber daní, cla a poistných odvodov v systéme Unitas? Od roku 2008. Podobne roky vieme o tom, že cudzinecká polícia je jednou z početných hánb v rezorte vnútra a riešenie sa stále črtá len v diaľke. Na premrhanej miliarde na informatizáciu by sa človek toľko nerozčuľoval, keby aspoň priniesla očakávanú pridanú hodnotu ľuďom a zjednodušenie života napríklad prostredníctvom používateľsky atraktívneho portálu slovensko.sk. Prečo musia zdravotne postihnutí, ktorým chýba končatina, pravidelne presviedčať revíznu komisiu, že im stále nedorástla?

Viete, že Bratislava je asi jediné hlavné mesto v EÚ, ak nie v celej Európe, ktoré nemá vlastný mestský archív, hoci ho donedávna ešte malo? Viete, že Vancouver so šesťstotisíc obyvateľmi má dokopy len 25 volených zástupcov vrátane členov rád pre školy a parky? Presne toľko ich má len Staré Mesto v Bratislave so štyridsaťtisíc obyvateľmi. Vo Vancouveri zvládli zimnú olympiádu. V centre Bratislavy už roky nevedia vyriešiť otváracie hodiny.

V príkladoch z celoštátnej alebo miestnej úrovne by sa dalo ľahko pokračovať. Stačí sa lepšie pozrieť na hocijakú tému a príklady nekompetencie, nezmyselnej byrokracie a nedomyslenej regulácie sú všadeprítomné. Preto sa ľahko nadáva na politikov alebo úradníkov. Ale keď vám ani vodič autobusu nevie zastaviť pri obrubníku a na vine nie je zlý stav vozovky, a obsluha v reštaurácii vie akurát znepríjemniť život, tak vedzte, že korupcia to nemá na svedomí.

Môžeme akademicky debatovať, či kvôli korupcii máme toľko nekompetentnosti, či sú to dve strany tej istej mince, dva súbežné a vzájomne sa zhubne umocňujúce problémy, alebo čo odsáva viac z verejných financií a kvality života. Ale sústrediť sa len na jednu, a nie aj na druhú nás raz dobehne. A to oveľa skôr, než kým vykynožíme korupciu a z politikov spravíme biele ľalie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 16:36