StoryEditor

Životom vymeraná prekážková dráha

27.04.2017, 00:00

Sny a vízie dospievajúceho človeka sú vlastne neuvedomeným nástupom na štart životnej, ešte nevedno akej prekážkovej dráhy. Na imaginárnej scéne prežitých rokov sa k nám vracajú naši rodičia, súrodenci, priatelia, ich dávne výroky o živote, kam sa tí ľudia tak ženú a podobné vety o problémoch doby. Svet je už iný, ako ho poznajú naši rodičia či prarodičia. Nový svet otvára nové možnosti a príležitosti. Životný projekt si však musí urobiť každý sám. Každému totiž život nadelí priehrštie radostí, ale neušetrí ho ani od bôľu či sklamaní. Ak niekto nemá odvahu, ak nič neskúsi, iba málo zažije. Na druhej strane, ambicióznosť a túžba vyniknúť sú zaplatené citovými poryvmi a sklamaniami. Zámena hodnôt a falošných očakávaní deň za dňom berie človeku pocity šťastia a tým aj kus života. Zhon a šialené tempo prevracia človeka a velí telu i mysli, ako sa má správať, aká je jeho rola v reálnom živote, u niektorých v akomsi umelom opare vytvárajúcom čudné panoptikum života.


Je to ťažké, ak sa na jedného človeka naváľa zloba celého sveta. Najmä ak presýpacie hodiny sú na pomedzí poslednej štvrtinky života a človek pociťuje, že život je príliš krátky. Zratúva časté, zbytočné a priveľké zdržania, straty z nevôle okolia či nepochopenia rozhodovacej elity. A naraz sa mu život môže javiť ako sfalšovaný, umelý, postavený na báze osobných ambícií a v zmesi odporu, nálad i vytriezvenia zo snov a neuskutočniteľných, dobre myslených predstáv. Stráca zmysel života, odchádza jeho ambícia a stačí okamih, aby sa všetko zmenilo! Príroda je najlepším regulátorom možného a nemožného, včas varuje človeka, kedy je už všetkého dosť a kedy príde okamih, že ho všetkých starostí zbaví!


A je tu čas bilancovania. Sme ľudia, ktorí sa okiadzajú i ratujú navzájom, a tiež, ktorí chybujú. Tí poctivejší voči sebe včas opúšťajú nemravnosť, nezaslúžené peniaze a výhody. Hľadajú seba samého a cestu životom naplnenú správnymi činmi. Už nie sú pasívnymi otrokmi, nie sú ani predátorskými „prikazovačmi“. Inokedy sa zase musia s rozvahou vyrovnať s nečakanou záťažou a nepochopením. Ale taký je život! Dobrý a šťastný, ak dobré skutky v živote prevážia nad odmietaním a nepochopením. Navyše, ak dokážeme pomôcť vlastnej krajine, ak nám záleží na jej dobrom mene, a nepochybne ak sme hrdí na náš podnik. Konáme správne, ak sa z nového profitu rozumne podelíme s ostatnými, ktorí sa pripájajú k snaženiu o všeobecný prospech a rozvoj.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:33