Robert Fico a Andrej DankoTASR
StoryEditor

Richard Sulík: Robert Fico, etalón objektívnosti

04.05.2017, 00:00
Pozrime sa na dvojaký meter premiéra Roberta Fica, píše v komentári šéf SaS.

Sedem týždňov po mojom zvolení za predsedu Národnej rady dal Robert Fico návrh na moje odvolanie a uviedol dva dôvody, ktoré súviseli s našim vtedajším referendom. Ten istý Robert Fico dnes nevidí dôvod na odvolávanie Andreja Danka za porušenie listového tajomstva. Pozrime sa teda na premiérov dvojaký meter.

Prvý dôvod pre moje odvolávanie mal byť, že sme neobsadili obvodné volebné komisie a ústrednú volebnú komisiu. Keďže sme mali málo ľudí, boli mi okrskové volebné komisie, ktoré sme obsadili takmer všetky, prednejšie ako obvodné, lebo tam sa už hlasy priamo nesčítajú a teda nie je možné ich sčítanie ovplyvniť. Ups, povedal som ovplyvniť, mal som na mysli, že je dôležitejšie dohliadnuť na samotné sčítanie hlasov a to bol druhý dôvod pre moje odvolanie. Len pre úplnosť, SaS na rozdiel od SMERu nikdy nebola podozrievaná z kupovania hlasov či iných machinácií.

Robert Fico sa vtedy nechal počuť, že „To, čo predvádza pán Sulík, ohrozuje politický systém, hrubo ponížil demokraciu“. Dnes by Fico mohol povedať, čo si myslí o tom, čo predvádza predseda NR SR.

Mal som teda byť zbavený funkcie predsedu Národnej rady, lebo som (1) nevyužil právo, ktoré sme mali (obsadiť volebné komisie je totiž právo a nie povinnosť) a (2) použil nesprávne slovo (namiesto dohliadnuť som povedal ovplyvniť).

O použití správnych a nesprávnych slov v prípade Andreja Danka radšej písať nebudem, poďme k podstate. Národná rada pod vedením Andreja Danka vydala Rozhodnutie č. 13/2017, ktorým prikazuje zamestnancom otvárať listy poslancom, prečítať ich. Konkrétne sa v uznesení píše:
„otvoriť obyčajné listové zásielky adresované na poslanca NR SR, pri ktorých nie je uvedený odosielateľ alebo je odosielateľom fyzická osoba“
a ďalej v bode 5:

„Zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo majú dehonestujúci charakter, zamestnanec podateľne nebude evidovať ani postupovať, ale ich na dobu 3 mesiacov odloží a po tejto dobe skartuje“.

Príkaz otvárať cudzie listy je v príkrom rozpore s listovým tajomstvom garantovaným v článku 22 Ústavy:

(1) Listové tajomstvo, tajomstvo dopravovaných správ a iných písomností a ochrana osobných údajov sa zaručujú.
(2) Nikto nesmie porušiť listové tajomstvo ani tajomstvo iných písomností a záznamov, či už uchovávaných v súkromí, alebo zasielaných poštou, alebo iným spôsobom; výnimkou sú prípady, ktoré ustanoví zákon. Rovnako sa zaručuje tajomstvo správ podávaných telefónom, telegrafom alebo iným podobným zariadením.

Takže protiústavné je už samotné otváranie cudzích listov a nechať ich čítať a posudzovať je cenzúra najhrubšieho zrna, akú si komunisti v 80-ich rokoch už nedovolili. Od Roberta Fica, najväčšieho strážcu demokracie, ktorý už pri nevyužití práva hovoril o ohrození politického systému a o hrubom ponížení demokracie, by človek čakal, že odsúdi porušovanie ústavy a cenzúru. Lenže nie, teraz to Robert Fico „považuje za absolútne nemiestne takto zneužívať inštitúty odvolávania v parlamente.

Záver nech si spraví každý sám.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 23:28