Oszkár VilágiPeter Mayer
StoryEditor

Nech bude ako nebolo

05.05.2017, 00:00

Tí, ktorí máme prvomájové skúsenosti – vyzdobené traktory, hasičský orchester, červené zástavy, okresné vedenie komunistickej strany na tribúne, v očiach ranné vodky a hmlistá budúcnosť, pochodujúci ľud, vo vreckách lístky na pivo a cigánsku, popoludní opití muži hľadajúci cestu domov, alebo aspoň kde je západ – nuž táto generácia prvomájových manifestácií si ešte pamätá na slovo „nech“. Bolo to slovo, ktorým sa začínali všetky prvomájové heslá. Nech žije strana, nech žije Sovietsky zväz, nech plníme päťročnicu, nech je svetový mier, nech zahynie kapitalizmus. Nech bolo slovo, ktorým sme my, bežní ľudia, oznámili, čo by malo nastať, aby sme boli spokojní. Už nie sú prvomájové „happeningy“, ani mi to nijako nechýba, ale májové „nech“ sa mi stále páči.

Čítal som, že brazílsky veľvyslanec vyjadril nespokojnosť, lebo slovenské úrady aj médiá sa príliš zaoberali tým, že sa na Slovensko dlhé roky dovážalo pokazené zelené mäso. Podľa neho to v iných krajinách zhltli potichu. Nech slovenský národ nemusí už nikdy jesť pokazené brazílske mäso. Nech má národ prístup k slovenskému mäsu. Nech slovenská krava má možnosť na sebarealizáciu aj doma.

Počul som, že občan Slávik naďalej veselo podniká a už sa stal účastníkom v stavebných konaniach pri výstavbe nitrianskeho závodu Jaguar Land Rover. Pán Tata, hlavný akcionár Jaguaru, o tom možno ešte nevie, ale iste sa o tom čoskoro dozvie. Už ho vidím, ako čaká na audienciu pred panelákom, kde úraduje občan Slávik. Nech súčasťou všetkého propagačného materiálu Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu je aj fotka občana Slávika a vzory jeho žiadostí podané úradom. Nech je v stavebnom zákone určený osobitný poplatok pre občana Slávika.

Máme osemapolpercentnú nezamestnanosť. V Maďarsku a v Česku majú o polovicu nižšiu. Máme desiatky sociálnych dávok, ktoré v okolitých štátoch nikdy neexistovali alebo boli zrušené. Na inzerát o miesto upratovačky prejavilo záujem 23 žien, na kasting neprišla ani jedna. Čašník, kuchár, remeselník, ich fotky budú uložené v múzeách, aby aj ďalšie generácie videli, ako vôbec vyzerali. Nech je menej sociálnych dávok a nech ich dostanú iba tí, ktorí na to budú naozaj odkázaní. Dovtedy nech ministerstvo práce zverejní v platených inzerátoch všetky tituly na rôzne sociálne dávky; nech každý občan má nárok aspoň na jednu sociálnu dávku mesačne; nech každý, kto nechce robiť, alebo robí načierno, má nárok na zvýšenú dávku cez víkendy a na stopercentné zvýšenie cez sviatky. Nech je už jún.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 17:12