Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Firmy sa musia inovovať aj zvnútra

10.05.2017, 00:00

Na to, aby firma dokázala reagovať na zmeny, musí byť pripravená zvnútra. Zložité interné procesy, ale aj málo dynamické či kreatívne prostredie predlžujú cestu k zákazníkovi a nemotivujú ani zamestnancov. V ČSOB sme preto v týchto dňoch úspešne zavŕšili niekoľkoročný proces výberu, budovania a sťahovania sa do nových priestorov centrály v revitalizovanej bratislavskej lokalite Zuckermandel pri Dunaji.

Banky a poisťovne patria na Slovensku nielen k najväčším platiteľom daní, ale aj k najväčším zamestnávateľom. Presťahovanie tak znamená výrazné zlepšenie pracovných podmienok pre vyše 1 200 zamestnancov.


Dosiaľ bola naša „centrála“ rozptýlená na viac než desiatke adries v hlavnom meste, v starých a neefektívnych budovách. Ako firma podnikajúca vo finančníctve, ktorá bude v tejto dekáde čoraz viac čeliť konkurencii digitálnych spoločností typu Google, Apple, Facebook a podobne, musíme zmeniť vnútorné fungovanie a svojou dynamikou sa priblížiť k týmto digitálnym žralokom. Bez zmeny, zrýchlenia vnútorných procesov a komunikácie to nepôjde. Táto zmena je však podmienená, okrem iného, aj fyzickým prostredím, v ktorom zamestnanci pracujú. Tým, akú náladu a kontext prostredie vytvára, aké správanie podporuje.


Platí, že prostredie formuje ľudí. Novou budovou sme vytvorili úplne nové prostredie, s modernými komunikačnými prvkami. Ľudia majú k sebe blízko, avšak nejde o prvoplánový „open space“. Ďalšou výzvou bude pretaviť túto investíciu do zlepšenia našich procesov a produktov pre klientov.


Aktuálnou témou je ochrana životného prostredia a s ňou spojená energetická efektívnosť. Od certifikácie budov až po detaily, ktoré však prinášajú veľký efekt. Nielen priemyselné firmy nesú zodpovednosť za environmentálnu záťaž. Napríklad spoločnosť, ako je tá naša, vyprodukuje ročne len spotrebou počítačov vyše tisíc ton oxidu uhličitého. Na ilustráciu, rovnaký objem emisií by vyprodukoval dopravný Boeing počas 33-hodinového letu. Preto je nutné ich znižovať. Zaoberáme sa však aj detailmi, a preto sme napríklad úplne zrušili distribúciu vody PET fľašami alebo vytvorili podmienky na dochádzanie zamestnancov do práce na bicykli.


Posledný, nie však bezvýznamný efekt novej budovy je v našej zodpovednosti voči mestu, v ktorom podnikáme. Výber lokality Zuckermandel mal v sebe aj toto kritérium. Naším zámerom bolo prispieť k obnove historicky významnej lokality, novodobou históriou úplne zdevastovanej. Verím, že pomôžeme prinavrátiť život do ďalšej časti starej Bratislavy modernou, ale citlivou architektúrou.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 23:48