Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Sľuby sa majú plniť

22.06.2017, 00:00

Sľúbeného sa vraj veľa do vrecka vmestí. Desiatky ďalších prísloví vyvolávajú reminiscencie z vlastných skúseností. Ak chce manažér získať odborníka do svojej firmy a sľubuje mu hory-doly, ktoré sa nikdy nenaplnia, nedočká sa dobrých výsledkov. Sľuby v podobe dlhodobých klamstiev sa prejavia v spochybňovaní moci. A to aj dlho uznávaných hodnostárov.


Rovnako protekčné správanie sledujúce vzájomné výhody je prejavom krivého charakteru. Morálka a česť sú nahradené nepoctivosťou, intelekt ignoranciou. Tento nežiaduci moment ľudskej povahy sa škodlivo prejavuje najmä pri hlasovaní o osobnosti navrhovanej na istú významnejšiu pozíciu.


Práve slovo, ktoré je falošné alebo zámerne negatívne zacielené, môže rozbehnúť mašinériu neprávd. Bez overení sa prijme konečný rezultát. Navonok sa javiace neúspechy a rôzne podoby odmietania, na základe pofidérnych domnienok, vážne poškodzujú jednotlivcov, ktorí dlhodobo budovali svoj profesionálny aktivačný priestor. S čím sa však stretávame takmer denne, sú sľuby osobností, ktoré vyžadujú „protihodnotu“. Povedzme to otvorene, sú to nečestné obchody zneužívajúce moc vyplývajúcu zo spoločenského postavenia.


Rovnako vnucovanie sa autoritám môže prerásť v amorálnosť. Paradoxom súčasnosti je povážlivé vyzdvihovanie pseudoosobností, ale i zneváženie skutočných osobností s preukázanými výsledkami. Dokonca aj človek, ktorý svoje sľuby plní a pozná mieru obmedzenosti obsahu sľubov, môže byť dlhodobo spochybňovaný, napokon však získa uznanie okolia a dôveru.


Dôsledkom pomýlenia hodnôt je nebezpečenstvo rastu spoločenského marazmu. Sme ľudia, máme svoje chyby, máme aj svoj úsudok, svoje hodnoty sme schopní odpúšťať, a možno iba veriť, že tie všeľudské, čisté svojím úmyslom a presvedčením, nebudú v plynúcom čase jediné. Budúcnosť a existencia človeka sú totiž závislé od výrokov a konaní ľudí disponujúcich výkonnou mocou.


Avšak, všetko je iba dočasné a napriek ich sile neplnením sľubov neuspejú v rozhodujúcich okamihoch. Podstatou ich pádu býva narušenie či strata dôvery. Sklamania vedú k nespokojnosti, vzrastu odporu a v konečnom dôsledku odmetaniu zavedených regúl. Hodnota sľubu, čo je v dejinách ľudstva potvrdené, nie je v jeho obsahu, ale v osobe, ktorá ho vysloví. Niekto nám môže sľubovať aj modré z neba, ale my vieme, že je to iba klam, neúprimnosť. Našťastie, každý z nás pozná mimoriadne a skromné osobnosti, ktoré sú príkladom obetavosti, správania, ktoré bez veľkých rečí rozsievajú dobro a radosť zo života.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 04:15