Daniela Matušková, Matúš Lago/iDnes.cz
StoryEditor

Adela Vinczeová: O manželstve už viem všetko

23.06.2017, 00:00

Človek verejný veľmi dobre pozná systém hodnotenia vlastnej osoby na základe vzorca – podľa seba súdim teba. Novinkou však je, akých varovaní sa človek dočká po svadbe... a to bez vyžiadania.

To vás prejde. Veď uvidíš po svadbe. Žena ťa už nebude nikam púšťať. Prípadne – bude ťa ťahať stále domov. Z tohto mi konkrétne vyplýva, že ženy v manželstve rozhodujú o pohybe manžela. Ako svedomitá žena som už druhý týždeň v strehu sebapozorovania, kedy prvýkrát zakážem mužovi niekam ísť. Prípadne kedy budem nástojiť na tom, aby išiel už z krčmy domov, aby sa mi splnil môj ženský sen – mať doma pripitého a namosúreného muža. Lebo vedľa takého sa spí najlepšie.


Ďalej je podľa okolia dôležité si uvedomiť, že láska zo zásady vyprchá. Chémia ešte skôr, a potom je to už o tom nejako vydržať. To, že sme sa ešte nikdy nepohádali, je len preto, že sme zamilovaní. Doma sme s mužom sedeli a úpenlivo hľadali tému, kvôli ktorej by sa oplatilo hádať. Opäť sme sa bez hádky zhodli na tom, že hádka je len boj o energiu bez riešenia a v nej sa dokáže každá téma tváriť dôležito a hádkyhodne.


Aby som nemaľovala veľkého čerta na stenu manželstva, musím sa priznať, že sme stretli aj spokojných manželov. Len tí o svojej dlhoročnej spokojnosti nepotrebujú „poúčať“ iných. Skutočná láska je si sebou istá a nemá prečo niekoho o niečom presviedčať.


Zas som sa pri tejto novej skúsenosti dostala k uvedomeniu, že je jedno, či je človek v manželstve alebo nie. Či mu manželstvo vydrží krátko alebo dlho, nikto nemá právo posudzovať, čo by ako malo byť a podľa akých vzorcov sa čo vyvinie. Dôvod je prostý – vzťahy sú dokonalým individuálnym učením cez zrkadlenie.

Takže, milí podpapučníci – žena vám dáva len toľko slobody, koľko si dávate sami. Milé „nemilované a nepovšimnuté“ – manžel nám venuje toľko pozornosti, koľko si jej venujeme sami. A tieto lekcie trvajú presne toľko, koľko treba. Skláňam sa pred každým, kto vie tieto lekcie čítať a učiť sa z nich. Chápem všetkých, ktorí to nie vždy vedia. Mám s tým svoje – neprenosné skúsenosti. Preto ich ponúknem len na vyžiadanie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 04:28