Peter PellegriniPavol Funtál
StoryEditor

Z eurofondov profituje celá EÚ

29.06.2017, 00:00

Slovensko bude onedlho oslavovať štvrťstoročie samostatnosti. Aj keď to nebolo vždy jednoduché, mali sme lepšie aj horšie chvíle, ale dnes sme modernou, vyspelou, ekonomicky aj politicky stabilnou krajinou s hospodárskym rastom vyšším, ako majú niektoré pôvodné krajiny európskej pätnástky.


Priblížiť sa k najvyspelejším krajinám Európskej únie sa nám podarilo aj vďaka eurofondom. Sú to peniaze, ktoré odvádzajú všetky krajiny do rozpočtu Únie a slúžia na vyrovnávanie regionálnych rozdielov. Tak, ako Únia po zjednotení Nemecka pomohla východnej časti, aby dobehla Západ, tak EÚ pomáhala nielen nám, ale aj ďalším novým členom.


Z eurofondov sa na Slovensku postavilo 155 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest a zmodernizovalo sa 1 855 kilometrov ciest a 80 kilometrov železníc. Zmodernizovalo sa 80 nemocníc a polikliník, v ktorých dodnes ošetrili 12,5 milióna pacientov. Každá piata obec obnovila svoje verejné osvetlenie. Len pre lepšiu predstavivosť – keby sme z týchto svetiel urobili svetelnú reťaz, siahala by z Bratislavy až do Paríža.

Fondy pomohli aj nášmu životnému prostrediu – vybudovali a opravili sme 80 čistiarní odpadových vôd, postavili 1 673 kilometrov novej kanalizácie a na pitnú vodu sme vďaka nim napojili takmer 43-tisíc ľudí. A to nehovorím o prínosoch pre ekonomiku, nových pracovných miestach, opravených a zateplených budovách či zrekonštruovaných námestiach.


Aj vďaka odchodu Veľkej Británie z EÚ sa čoraz viac diskutuje o tom, ako budú vyzerať štrukturálne fondy v ďalšom období a či bude kohézna politika ďalej pokračovať. Musí. Pretože z nej profitujú nielen krajiny, ako je Slovensko, ale aj tie, ktoré sú označované za čistých platcov. Poliaci nedávno urobili analýzu, z ktorej vyplynulo, že až 80 percent z eurofondov investovaných v krajinách V4 sa v subdodávkach vrátilo do krajín pôvodnej európskej pätnástky.


Na jednej strane teda vyrovnávajú rozdiely medzi regiónmi, na strane druhej robia z Európy ekonomickú veľmoc, ktorá dokáže hrať prím vo svete globálnej ekonomiky.


Každý občan Únie, bez ohľadu na to, či sa narodil v malej dedinke na slovensko-ukrajinskom pomedzí alebo na predmestí Paríža, musí mať rovnaký prístup ku kvalitnému zdravotníctvu, k vzdelaniu, vodovodu či vysokorýchlostnému internetu. Zároveň žiadny štát nemôže byť vydieraný, že nedostane fondy, ak čokoľvek nesplní. Stanovisko slovenskej vlády je teda jednoznačné. Urobíme všetko, aby eurofondová politika Únie pokračovala aj po roku 2020. Ide totiž o najúčinnejší nástroj na modernizáciu nielen Slovenska, ale aj celej EÚ.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 08:46