StoryEditor

Európska únia stojí pred ďalším rozširovaním

08.11.2010, 23:00

Európska komisia práve predložila svoje každoročné hodnotenie plánu rozširovania Európskej únie. Načrtáva v ňom súčasný stav príprav, budúce výzvy a smerovanie pre západný Balkán, Turecko a Island.

Politika rozširovania EÚ predstavuje výborný príklad toho, ako môžeme premeniť závažné problémy, ktorým čelíme, na možnosti, ako vytvoriť bezpečnejšiu a prosperujúcu Európu. Pozrime sa napríklad na krajiny západného Balkánu. Pred desiatimi rokmi by sa týmto regiónom pravdepodobne zaoberalo toto hodnotenie, avšak v úplne iných súvislostiach. V tom čase by sa v správach rozoberalo prijímanie vojnových utečencov a potláčanie násilných konfliktov. Sledovali by sme obraz devastácie. V súčasnosti je našťastie menej pravdepodobné, aby udalosti na západnom Balkáne obsadili titulné strany, a správy z tohto regiónu sú často považované za nudné. Pretože vo väčšine prípadov sú to dobré správy.

Krajiny tohto regiónu posilňujú mier a stabilitu. EÚ im poskytla perspektívu členstva ponúkajúceho lepšiu budúcnosť v Európe. Vďaka tomu sa v rámci vzťahov medzi EÚ a krajinami Balkánu budú riešiť nové témy zamerané na budúcnosť. Spoločne rozširujeme regionálnu spoluprácu, zlepšujeme súdne siete a plánujeme celoeurópske projekty v oblasti dopravy.

Turecko je dôležitý partner

Pozrime sa ďalej povedzme na Turecko, ktoré zohráva čoraz dôležitejšiu úlohu ako hospodárska a regionálna mocnosť. Proces pristúpenia Turecka prispeje k zlepšeniu pozície EÚ v celosvetovom dianí, ako aj postavenia samotného Turecka najmä na Blízkom východe a Kaukaze. Turecko zároveň podniká vnútroštátne kroky správnym smerom posilňovaním demokracie - napríklad prostredníctvom nedávnej ústavnej reformy.

Alebo napríklad Island, ktorý pred rokom patril medzi krajiny najviac postihnuté finančnou krízou. V súčasnosti sa Island nachádza na ceste k oživeniu a pre Európu predstavuje novú perspektívu. Krajina požiadala o členstvo v Európskej únii a začali sa prístupové rokovania. Podčiarkuje to príťažlivosť našej stability a solidarity. Pre EÚ je to zároveň šanca riešiť otázky týkajúce sa energetiky, životného prostredia a námorníctva v Severnom ľadovom a Atlantickom oceáne v spolupráci s väčšinou našich severozápadných európskych susedov.

Európa 2020

Súčasný proces rozširovania ponúka veľké možnosti pre EÚ realizovať program Európa 2020, ktorého cieľom je riešiť celosvetové výzvy, ktorým čelíme. Využitie týchto možností však neprichádza automaticky. V prípade krajín, ktoré sa chcú stať členmi EÚ, si tvrdá príprava na členstvo vyžaduje proces hlbokých reforiem a zmenu orientácie. Pretrváva viacero výziev. V krajinách západného Balkánu je potrebné naďalej posilniť proces povojnového zmierovania, právny štát a boj proti korupcii. Turecko musí pokračovať v presadzovaní zásadných reforiem a normalizovať svoj vzťah s Cyprom. Zoznam pokračuje.

Najskôr reformy, potom členstvo

Odhodlanie EÚ pokračovať v procese rozširovania odráža presvedčenie členských štátov, že rozširovanie predstavuje náš spoločný záujem. Perspektíva členstva v EÚ predstavuje pre danú krajinu jedinečný podnet pre uskutočnenie hospodárskych a politických reforiem. Proces rozširovania je súčasťou riešenia obáv mnohých našich občanov, či už ide o predchádzanie organizovanej trestnej činnosti a korupcii alebo vytváranie rastu a zamestnanosti. Vďaka úspešnému zvládnutiu rozširovania v súčasnosti bude EÚ schopná lepšie riešiť mnohé výzvy, ktoré ju čakajú v budúcnosti.

Maroš Šefčovič, Štefan Füle, podpredseda Európskej komisie a eurokomisár pre rozširovanie

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. máj 2024 07:41