relax, moreDreamstime
StoryEditor

Nemôžete zapnúť, keď nevypnete

04.01.2018, 23:00

Či už manažujete malý startup, veľkú korporáciu alebo neziskovú organizáciu, jedna vec je jasná: angažovaní a šťastní zamestnanci prinášajú vašej spoločnosti väčšiu hodnotu ako tí druhí. Napriek tomu sa často stretávame s paradoxom: čím viac ľudia potrebujú urobiť, tým menej času majú na dobitie energie. Prieskumy ukazujú, že čím sme unavenejší a nešťastnejší, tým menej sme produktívni. Dostatok kvalitného oddychu priamo ovplyvňuje náš výkon.

Žijeme úplne inak ako pred desaťročím. Koncept rodiny sa zmenil: čoraz viac je nebiologických rodičov a párov rovnakého pohlavia, ktorí si adoptujú dieťa alebo si ho vezmú do pestúnskej starostlivosti. Motivácie a očakávania zamestnancov sú iné: zmenu poháňajú mileniáli, ktorí chcú pracovať s vášňou a vidieť výsledky, nielen „robiť kariéru“, no tento postoj preberajú aj iní.

Technológie nám dávajú viac slobody. Tradičné udržiavanie striktnej hranice medzi prácou a osobným životom sa zmenilo na integráciu, ako to rada nazývam. Počas dňa prepíname medzi súkromím a prácou.

Tento životný štýl si vyžaduje veľa dôvery a zodpovednosti. Sme zodpovední za dodanie očakávaných výsledkov (verzus prokrastinácia) a ponechanie si času na osobný život (verzus workoholizmus). Z hľadiska tímov sa musíme dohodnúť, ako budeme pracovať a komunikovať. Byť doma s rodinou tiež neznamená „nepracovať“, a naopak. Podniky musia prijať pravidlá reflektujúce nový svet, ak chcú uspieť v súboji o talenty.

V Microsofte sme zaviedli flexibilný pracovný štýl už pred rokmi a nedávno sme sa rozhodli urobiť ďalší veľký krok smerom k vytvoreniu moderného pracoviska. Oznámili sme plne hradenú materskú dovolenku v dĺžke dvadsať týždňov a otcovskú dovolenku v dĺžke šesť týždňov. To sa vzťahuje aj na adoptívnych rodičov a pestúnov či páry rovnakého pohlavia. Hoci je bežné, že spoločnosti preplácajú zamestnancom plnú výšku mzdy počas „sick days“, my sme zaviedli aj 20 dní plne hradeného voľna pre ľudí, ktorí sa potrebujú postarať o vážne chorých príbuzných.

Keď sme sa s manželom takmer pred 20 rokmi stali rodičmi, túžili sme si tie chvíle vychutnať spoločne. Manžel si šetril dovolenku, aby mohol so mnou a s našou dcérkou stráviť celý mesiac. Založiť si rodinu znamená pre mnohé páry veľmi veľa a som šťastná, že im to môžeme umožniť inkluzívnym spôsobom. Dnes žijem 700 kilometrov od mojej mamy a je dobré vedieť, že ak to bude potrebovať, môžem sa zdvihnúť a pomôcť jej.

Pevne verím, že schopnosť spojiť osobné a profesionálne ambície vytvára základ dlhodobého úspechu. Ako hovorí jeden z mojich kolegov: nemôžete zapnúť, ak nevypnete.

01 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
09. máj 2024 08:12