StoryEditor

Oči sveta sa upierajú na Ukrajinu

05.03.2015, 23:00

Slovensko sa pri pomoci Ukrajine správa konštruktívne. Ukrajine výrazne pomáha objemný reverzný tok plynu, asistencia Slovenska aj ostatných krajín V4, aby sa ukrajinská ekonomika stala energeticky efektívnejšia, a ochota podeliť sa o skúsenosti z tranzície, aby Ukrajina posilnila svoje demokratické piliere. Slovensko poskytlo Ukrajine pomoc v kľúčovom okamihu, keď Ukrajina zápasí s nevyhnutnými reformami a zároveň sa musí brániť ruskej agresii na východe krajiny.

Predĺžená ruka Ruska

Región, ktorý ani zďaleka nepripomína autonómne územie, je dnes pod kontrolou separatistov. Tí sú de facto predĺženou rukou ruskej armády a nástrojom ruskej štátnej moci. Ruská armáda na východnej Ukrajine zaviedla vlastné veliteľské štruktúry a proruským separatistom poskytuje stovky kusov vojenskej výzbroje vrátane tankov, obrnených vozidiel, raketových systémov a ťažkého delostrelectva. Ako v Kyjeve povedal slovenský prezident Andrej Kiska, keď si prišiel uctiť prvé výročie protivládnych protestov na Majdane,„nemám žiadne pochybnosti o zapojení Ruska do vojenského konfliktu na východnej Ukrajine.“

Bremeno nesie Nemecko

Rusko doteraz nedokázalo zabezpečiť plnenie podmienok druhej dohody z Minska a pri pohľade na ruské nezákonné kroky je ešte dôležitejšie, aby Európa pri sankciách hovorila jednotným hlasom. Hoci niektorí ľudia vyvolávajú dojem, že sankcie majú na Slovensko významný dosah, v skutočnosti sú hospodárske vplyvy veľmi malé, čo potvrdil aj slovenský minister financií Peter Kažimír. Najväčšie bremeno ruských protisankcií nesie Nemecko. Lenže, ako upozorňuje nemecká kancelárka Angela Merkelová, nech sú náklady pre Nemecko akékoľvek, sú zanedbateľné v porovnaní s cenou, ktorú by musel Západ zaplatiť v budúcnosti, keby sa dnes nepostavil agresii.

Odpoveď na agresiu

Medzitým sa Rusko usiluje vraziť v oblasti sankcií medzi európskych spojencov klin. Počas série stretnutí na vysokej úrovni používa ako hlavnú zbraň energiu. USA si nič neželajú viac ako splnenie všetkých podmienok minskej dohody a následné zrušenie sankcií. Spojené štáty od začiatku podporovali diplomatické riešenie krízy na Ukrajine. Na ruské násilie a agresiu však musíme odpoveď. Ak Západ nenájde dostatok odhodlania, dodá Rusku odvahu, aby v príkrom rozpore s početnými zmluvami a medzinárodným právom zaberalo územie, kde sa mu páči.

01 - Modified: 2007-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Švento najlepším hráčom zápasu
01 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 02 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve 03 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
17. máj 2024 12:55