StoryEditor

Svoje si presadíme v jadre integrácie

21.05.2014, 23:58

Tie čísla boli viackrát opakované, ale práve na nich stojí základné rozhodnutie eurovolieb, a preto ich treba mať na pamäti. Ak je 85 percent ekonomického výkonu Slovenska, a teda pracovných miest našich ľudí závislých od európskej ekonomiky,90 percent priamych investícií prichádza z krajín EÚ a 80 percent všetkých verejných investícií do rozvoja našej krajiny prichádza z rozpočtu EÚ, potom je zrejmé, že politika, ktorá oslabuje našu pozíciu v jadre integrácie a vyčleňuje nás kdesi na okraj, našej krajine škodí. Preto hovoríme, že teatrálny „boj proti Bruselu“, ponúkaný v týchto voľbách niektorými stranami, je pre Slovensko cesta do slepej uličky.

Kto kričí, nič nepresadí

Dlhoročnou praxou potvrdeným železným pravidlom európskej politiky totiž je, že ten, kto najhlasnejšie kričí a útočí, presadí podstatne menej ako ten, kto je schopný získať spojencov. Euroskeptické a eurofóbne strany, ktoré si zo sociálnych dôsledkov finančnej, ekonomickej a dlhovej krízy na ľudí urobili lacnú populistickú agendu, sú nebezpečné aj pre Slovensko. Ich cieľom je totiž okrem rozoštvávania národných sporov aj znovuobnovenie rôznych obmedzení práce či štúdia v krajinách EÚ.

Potrebujeme spojencov

Vybavený dlhoročnou skúsenosťou z európskej politiky ponúkam ja, spolu s kandidátmi Smeru-SD presne opačnú politiku. Politiku, ktorá má práve vďaka vybudovanej pozícii spoľahlivého a dôveryhodného partnera v únii rešpekt. Dokážeme získať partnerov a spojencov, a keď je to potrebné, presadíme národnoštátne záujmy. Toto je ponuka pre občanov Slovenska, ktorá je podložená konkrétnymi výsledkami. Vďaka nej sme boli schopní, napriek kráteniu rozpočtu únie, získať o 2 miliardy eur viac, získať druhý najväčší príspevok na kohéznu politiku na obyvateľa zo všetkých členských krajín, presadiť výnimku v čerpaní a zachrániť tak viac ako 500 miliónov eur pre Slovensko či presadiť presun fondov na zvýšenie zamestnanosti mladých. Bez rešpektu, dôveryhodnosti a reputácie spoľahlivého partnera by sme to nikdy nedosiahli.

V jadre Európy

Rovnako dôležitou skutočnosťou je, že len ako stabilný a rešpektovaný člen jadra únie budeme schopní prispieť k zmene kurzu európskej politiky od škrtov a úspor k väčšiemu dôrazu na investície, rast a prvoradý cieľ, zamestnanosť. Toto je naša najhlavnejšia úloha, ktorú presadzujeme spolu s ostatnými sociálnodemokratickými stranami v EÚ.

Politika je o ekonomike

Slovensko je dnes rešpektovaným členom EÚ. Za desať rokov sme z európskej integrácie ekonomicky vyťažili najviac zo všetkých krajín únie. Dosiahli sme najvyššiu mieru integrácie, cestujeme bez hraničných kontrol a ako jediná stredoeurópska krajina platíme eurom. Dvadsaťtisíc mladých ľudí študovalo vďaka európskym výmenným programom v zahraničí. Nenechajme ohroziť túto dobrú pozíciu, ktorú v Európe dnes máme, stranami, ktoré z nepochopiteľných dôvodov vidia v Európe nepriateľa a nebezpečenstvo. Dnes, naopak, potrebujeme v Európe zástupcov, ktorí chcú stavať na týchto úspechoch, ktorí majú s európskou politikou skúsenosti, majú vybudované kontakty s partnermi a so spojencami, vďaka ktorým budú schopní presadiť naše potreby.

Politika, ktorá nevidí v Európe nepriateľa, ale našu šancu a perspektívu, a ktorá ukázala, že vie túto šancu premeniť na konkrétne výsledky, potrebuje v týchto voľbách každý hlas.

01 - Modified: 2006-05-27 18:56:27 - Feat.: 0 - Title: Zemětřesení v Indonésii si vyžádalo více než 3000 obětí
01 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 02 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve 03 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 04 - Modified: 2024-05-03 08:13:43 - Feat.: - Title: Rozšírenie Únie bude iné ako to spred 20 rokov, tvrdí Šefčovič. Proces bol jednoduchší 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. máj 2024 07:55