StoryEditor

Budúcnosť Ukrajiny je na hrane

11.07.2014, 00:00
Takto to vidím ja

Ukrajina podpísala asociačnú dohodu s Európskou úniou a urobila tak významný krok smerom nielen k hlbšej integrácii s blokom, ale aj k vytvoreniu Európy ako slobodného a mierového celku. Spojené štáty tlieskajú odhodlaniu Ukrajincov vybrať si svoje vlastné ekonomické a politické väzby, pretože veríme, že ľudia všade na svete by mali byť schopní určiť si svoju vlastnú budúcnosť.

Situáciu na Ukrajine podrobne sleduje aj Slovensko. Nedávnou dohodou o reverznom toku plynu v nej začalo hrať konkrétnu úlohu. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí privítalo podpísanie dohôd o politickej asociácii a ekonomickej integrácii s Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou konštatovaním, že tieto dohody „odrážajú slobodnú vôľu partnerských krajín žiť v komunite európskych národov založených na silných európskych hodnotách“. Podobne aj premiér Fico nazval tieto dohody „významným pokrokom“ pre tieto tri krajiny a „efektívnejším prístupom“ k ich európskym ašpiráciám. Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku v spolupráci s Karpatskou nadáciou minulý týždeň organizovala konferenciu zameranú na možnosti koordinácie medzištátnej aj neštátnej spolupráce s Ukrajinou.

Spojené štáty by tiež rady videli mierové riešenie krízy na Ukrajine. Tamojší prezident Porošenko však minulý týždeň bohužiaľ zrušil dočasné prímerie na Ukrajine v dôsledku toho, že ho Ruskom podporovaní separatisti opakovane porušovali. Je však ochotný obnoviť ho, ak všetky strany budú rešpektovať jeho mierový plán.

Americký minister zahraničných vecí Kerry opakovane vyjadril obavy ohľadne toho, že Ruskom podporovaní separatisti odmietajú podniknúť kroky nevyhnutné na predĺženie prímeria a zdôraznil americkú podporu Ukrajincom. Zároveň dal jasne najavo, že my a naši medzinárodní partneri budeme naďalej tlačiť na Rusko, aby ukončilo podporu separatistov.

Máme záujem spolupracovať s Ruskom všade, kde to bude možné. Aj počas tohto náročného obdobia ostali prezidenti Obama a Putin v kontakte. Prezident Putin verejne podporil Porošenkov mierový plán, no teraz musí svoje slová potvrdiť aj konkrétnymi činmi. Musí stiahnuť svoje vojská z hranice, zastaviť tok zbraní a bojovníkov a povedať separatistom, aby zložili zbrane. Závisí od toho budúcnosť ukrajinského ľudu.

01 - Modified: 2006-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nová koncepcia železničného cestovného poriadku
01 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 02 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve 03 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
17. máj 2024 11:38