Dreamstime
StoryEditor

A ako viete, že zamestnanci skutočne pracujú?

23.11.2016, 23:00
Kľúčom k práci mimo kancelárie je dôvera medzi nadriadeným a zamestnancom.

Táto otázka je najčastejšia reakcia, keď ľudom hovorím o filozofii Microsoftu umožniť ľuďom pracovať tam, kde sú najviac produktívni. Jasné, flexibilita nie je vhodná pre každého a záleží na odbore či profesii. Musíme však prijať, že pre čoraz viac ľudí sa práca stáva niečím, čo treba urobiť, nie miestom, kde treba byť. Ľudia čoraz viac očakávajú ohodnotenie založené na výsledkoch, a nie na strávenom čase. 


Časy, keď prevažovalo direktívne riadenie, sú minulosťou. Ak zamestnancov nevidíme, neznamená to, že nepracujú. Októbrový online prieskum ukázal, že pre dve tretiny Slovákov je možnosť pracovať z domu veľmi dôležitý faktor pri zvažovaní pracovnej ponuky. Prieskum odhalil, že viac ako tri štvrtiny ľudí veria, že sú efektívnejší mimo kancelárie. Tri štvrtiny Európanov si myslia, že život by bol lepší, ak by mali viac flexibility. So vstupom generácie Y na trh je trend ešte výraznejší. Mladí majú iné hodnoty, technológie a sociálne siete sú prirodzenou súčasťou ich života, menej inklinujú k deleniu na prácu a voľný čas. Môže si to firma dovoliť ignorovať a riskovať stratu talentov?


Kľúčom je dôvera a pochybnosti, či budú manažéri schopní riadiť ľudí, ktorých nevidia. Spomínam si na slová jedného vrcholného manažéra, ktorého úlohou bolo zlepšiť výkon a výsledky firmy: „Nemôžete získať trh, kým si nezískate svojich zamestnancov.“ Zaviedol firemnú kultúru založenú na dôvere. Tento prístup môže priniesť úžitok všetkým, no bez dôvery sa nezaobíde. A šéfovia, samozrejme, musia ísť príkladom. Jeden príklad: zaviedli sme zdieľanie kalendárov a väčšina z nás zdieľa nielen dostupnosť, ale aj konkrétne aktivity. Každý vo firme tak vidí môj plán dňa. Prečo je to dôležité? Ľudia spoznajú priority manažérov a to, ako si plánujú čas. Ak vidia, že ich nadriadený plánuje vyzdvihnúť deti zo školy a prácu chce dokončiť večer, chápu, že to myslíme vážne.  


Nový prístup má množstvo výhod pre firmy aj pre ľudí a spoločnosť. Firmy majú väčšiu šancu pritiahnuť a udržať si talenty, môžu pracovať s ľuďmi z mnohých lokalít, ťažiť z vyššej produktivity a motivácie, lepšej spolupráce a komunikácie. Väčšia flexibilita vedie k väčšej spokojnosti, vyššej lojálnosti aj kvalite života. Naše skúsenosti to potvrdzujú. Len čo sme dokončili prechod na „nový svet práce“, ako nazývame mobilitu v práci, zaznamenali sme zvýšenú produktivitu, kolaboráciu a dostupnosť, zlepšenie rovnováhy medzi prácou a osobným životom. Zvýšila sa aj spokojnosť. Takýto prístup podporuje snahu o väčšiu rozmanitosť a zapojenie ľudí, ktorým môžu v ceste do kancelárie brániť rôzne prekážky.  


Ešte nikdy som nebola viac nadšená z potenciálu technológií pozitívne ovplyvniť ľudí, podniky aj spoločnosť. Ak cieľom nie je len rast, ale aj vytváranie príležitostí, technológie zohrávajú zásadnú úlohu v tom, aby sa do tohto procesu mohlo zapájať čoraz viac ľudí.


P. S.: Mimochodom, a ako viete, že skutočne pracujú, keď sedia v kancelárii?

01 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
09. máj 2024 17:25