StoryEditor

Diplom vám dobrú prácu nezaručuje

06.08.2009, 00:00
Vzdelanie vo viacerých odboroch môže byť pre mladých dobrým základom. No nemusí vždy zaručiť atraktívne miesto hneď po ukončení vysokej školy. Tituly nie vždy znamenajú vysokú odbornosť a kvalitu.
Podľa odborníkov v riadení ľudských zdrojov došlo za ostatné roky k inflácii akademických titulov. Štúdium na vysokých školách je doslova masové. Aj tomuto faktu prikladajú nízku úroveň vysokých škôl. Predovšetkým tu ide o určitú spoločenskú prestíž. Pri overovaní prvých skúseností však stráca na význame.

Pracovať aj študovať je drina
Podľa senior partnera AJG consulting Martina Krekáča je pracovať a súčasne študovať s plným nasadením veľmi ťažké. Pravda však je, že zamestnaní ľudia študujú prevažne externe a tento typ štúdia má nižšiu kvalitu než denné štúdium. Z prieskumov vyplýva, že externí absolventi sa cítia menej pripravení napríklad čo sa týka jazykových znalostí alebo počítačovej gramotnosti. Na trhu práce sa presadzujú najmä vďaka svojim pracovným skúsenostiam. A podstatnú časť externých študentov tvoria zamestnanci vo verejnom sektore. A im neostáva nič iné iba si zvyšovať kvalifikáciu preto, aby si udržali svoju pracovnú pozíciu. Vysoké školy sú podľa Martina Krekáča podrobované rôznym medzinárodným aj domácim meraniam kvality. Je preto veľmi zložité vymyslieť jednotnú metodiku preto, či je vhodné študovať popri zamestnaní, alebo dve vysoké školy naraz, alebo jednu po druhej. Zachovať si v tomto prípade zdravý úsudok je veľmi zložité.

Jeden titul vraj stačí
Viac akademických titulov je väčšinou iba otázkou osobnej ambície. Zamestnávatelia nemajú nastavené kritériá na prijatie s jednoznačnými podmienkami, aby mal dotyčný viac diplomov. Podstatné je získavať prax popri štúdiu, a to pri nástupe do prvého zamestnania zaváži oveľa viac. Ak však mladý uchádzač o miesto absolvuje štúdium v zahraničí, zvyšuje to, samozrejme, jeho prestíž aj vzhľadom na úroveň univerzít v západnej Európe či v Spojených štátoch. Samozrejme, že v takýchto prípadoch sa často nevylučuje ani prax popri zahraničnom štúdiu v niektorej z firiem. Skúsenosti ukazujú, že najlepšie a zatiaľ overené zvyšovanie kvalifikácie spočíva v tom, ak vám zamestnávateľ ponúkne možnosť odborných stáží v zahraničných centrálach. Väčšinou ide o systém ďalšieho vzdelávania, na ktorom si firmy dávali záležať. A v rámci jednej firmy to nie sú až také vysoké finančné náklady.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 02:09