StoryEditor

Matky áno a invalidi nie?

04.11.2007, 23:00

Po nevídanom zmätku v parlamente schválili naši ctení poslanci tú nešťastnú novelu zákona o sociálnom poistení. Odhliadnuc od otvorenia II. piliera na 6 mesiacov (ako vidieť, DSS-kám bratríčkovanie sa s premiérom nepomohlo, akurát stratili podporu opozície, médií a odbornej verejnosti) ostali z tejto dramaticky zlej novely len dva body, ktoré stoja za zmienku: Zvýšenie povinnej doby sporenia z 10 na 15 rokov a vylúčenia invalidov z II. piliera.

Vylúčenie invalidov prebieha tak, že môžu síce ostať dobrovoľne v II. pilieri, no štát im doň už nebude prispievať. O tomto sa dá, samozrejme, diskutovať, ale je záhadou, prečo si matky môžu vybrať, kam za nich bude štát prispievať, a invalidi nie. Ešte väčšou záhadou je, prečo poslanci Číž, Kondrót, Kovarčík, Gabániová, Zmajkovičová a Varga pred dvomi rokmi podali návrh na Ústavný súd proti zhoršeniu postavenia invalidov a teraz hlasovali úplne naopak. Ústavný súd v tejto veci rozhodol (PL. ÚS 25/05) tak, že zhoršenie stavu existujúcich invalidov je retroaktívne, a teda protiústavné, a je len otázkou krátkeho času, kým niekto podá návrh na ÚS ohľadne tejto novely odvolávajúc sa na 25/05.

Zvýšenie doby sporenia na 15 rokov je, čo sa týka protiústavnosti, jasná vec. Ústavný súd niekoľkokrát rozhodol, že retroaktivita, čiže dodatočné zásahy do minulých právnych vzťahov, nie je prípustná (napr. PL. ÚS 38/99 alebo 28/00), a keďže predĺženie doby sporenia v II. pilieri neobsahuje prechodné ustanovenia, dotýka sa aj tých, ktorí tam vstúpili v minulosti a spoľahli sa na dobu sporenia 10 rokov. Napríklad päťdesiatnik nebude môcť dostať dôchodok z II. piliera, keď pôjde do dôchodku, ale až o tri roky neskôr. A čo na to teta Viera? Tá vraví, že to je skvelé, lebo ľudia budú mať o 50 percent vyššie dôchodky. Rozum stoj!

Richard Sulík, ekonóm, bývalý poradca ministrov financií

menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 05:57