StoryEditor

Talibovia vo vláde

09.03.2008, 23:00

Rozpad KDH mal jednu veľkú výhodu: zrodila sa nádej, že už nikto sa nebude snažiť obmedzovať ľudí zákazom predaja v nedeľu. Každý si môže predávať kedy chce a nakupovať tiež. Bohužiaľ, nádej umrela a sloboda jednotlivca je opäť ohrozená, tentoraz zo strany koaličných poslancov Damborskej, Muškovej a Podmanického, ktorí predložili do parlamentu návrh zákona o zákaze predaja cez Veľkonočnú nedeľu a vianočné sviatky. Bohvie čo ich k tomu viedlo, naša ústava určite nie. Tá totiž hneď v prvom článku určuje, že Slovensko sa neviaže na žiadne náboženstvo a práve Veľká noc a Vianoce sú náboženské sviatky.

Nielen kvôli tomu, že som ateista, sa mi vôbec nepáči, že zas nejakí múdri ľudia, ktorí si myslia, že sú múdrejší ako ostatní, a preto im chcú určovať, ako majú žiť, ma chcú obmedzovať. Samozrejme, ani ako kresťanovi by sa mi nepáčilo, keby že si nemôžem kúpiť čerstvý chlieb vtedy, kedy ja chcem.

Mimochodom, tá predavačka je návrhom zákona obmedzovaná tiež. Nikto ju nenúti v Tescu, ktoré od nej požaduje aj prácu v nedeľu, byť zamestnanou. Môže si nájsť inú robotu alebo môže nadobudnúť lepšie vzdelanie, aby nemusela robiť predavačku. No zjavne si vybrala možnosť robiť predavačku v Tescu ako najlepšiu (alebo najmenej zlú) z možností, ktoré má k dispozícii. V každom prípade si ju vybrala dobrovoľne a nie je k tej pokladnici pripútaná reťazou.

Žiaden veriaci nie je predsa nútený ísť cez sviatky nakupovať. Kto chce byť na Vianoce doma, nech je doma a nemusí kvôli tomu obmedzovať tých, ktorí chcú ísť s rodinou nakupovať. Bráňme sa na začiatku, inak sa môže stať, že jedného dňa bude zakázaný predaj aj na šábes kvôli židom, počas ramadánu kvôli moslimom a kvôli komunistom bude zakázané tvoriť zisk.

Richard Sulík

menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 14:17