StoryEditor

Fico: Ak nám opozícia nadáva do boľševikov, tak nech nesie zodpovednosť

30.06.2007, 15:53
Autor:
TASRTASR

Premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico súhlasí s tým, aby Mandátový a imunitný výbor Národnej rady disciplinárne konal voči poslancom SDKÚ-DS Štefanovi Kužmovi a Martinovi Padovi za výroky, ktoré predniesli v parlamente. Fico je totiž presvedčený, že opozícia vnáša do rokovania v Národnej rade SR "obrovské množstvo vulgarizmu a farizejstva", sám však nechce byť vťahovaný do konfliktu medzi poslancami jeho strany a opozíciou, keďže jeho miesto je v exekutíve.
Podľa Fica imunitu nemajú poslanci na to, aby ju zneužívali. "Ak niekto porovnáva túto vládu s Hitlerom a Stalinom, pričom boli aj porovnania s Berijom, a sú to najmä poslanci za SDKÚ, tak nech znášajú zodpovednosť," povedal dnes Fico v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu, pričom upozornil, že tento systém postihu vymyslela bývalá vládna garnitúra. Zároveň sa ohradil proti označeniu poslancov za Smer-SD ako boľševikov.
Výsledkom disciplinárneho konania, ktoré sa za výroky v parlamente koná historicky po prvý raz, môže byť podanie vysvetlenia, ale aj povinnosť ospravedlniť sa pred NR SR, prípadne pokuta päťtisíc korún.
Poslancov Kužmu a Pada sa verejne zastal počas rozpravy v parlamente ich stranícky šéf Mikuláš Dzurinda. "Ficovi tečú nervy, zrejme sa tak trasie o svoje preferencie, že nedokáže svoje nervy ovládať," povedal 26. júna expremiér. "Včera sa nám verejne vyhrážal basou a dnes je to v duchu toho, čo včera odštartoval." Dzurinda zároveň zdôraznil, že sa nedajú zastrašiť.
Kužma pri rozprave k otázke štatútu Kosova 27. marca uviedol na adresu výrokov členov Smeru-SD: "V Srbsku sa páchali genocídy, bolo tam mučenie, bolo tam znásilňovanie. Postaviť sa proti tomu bolo presne rovnakou povinnosťou demokratov, ako postaviť sa proti hitlerovskému režimu. Odsúdenie práve zastavenia týchto zločinov je rovnakým odsúdením, ako keby ste dnes odsudzovali tých, ktorí bojovali proti Hitlerovi."
Pado 17. mája expresívnymi slovami kritizoval novelu zákona o Policajnom zbore. "Novela zákona o Policajnom zbore vracala túto krajinu do obdobia tvrdého boľševizmu, násilnej kolektivizácie, vyvlastňovania a znárodňovania, čo je mimochodom asi spoločná črta všetkých nominantov vlády za stranu Smer, a políciu špeciálne do dôb neslávne známeho Beriju a KGB."
Fico dnes v Sobotných dialógoch opäť označil médiá za hovorcov opozície. "Taká je realita, ale ja si nebudem dávať servítky pred ústa, aby som tieto veci pomenovával. Pretože naozaj to vyzerá tak, že všetci sú dnes hovorcami opozície," dodal Fico. onf bš

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 01:36