StoryEditor

Pinochet zomrel

10.12.2006, 23:00
Autor:
ReutersReuters

Bývalý čílsky diktátor Augusto Pinochet včera vo veku 91 rokov zomrel. Správu potvrdila vojenská nemocnica, kde bol od minulého týždňa hospitalizovaný. Exdiktátora hospitalizovali minulý týždeň po tom, ako prekonal infarkt. Lekári jeho stav od začiatku označovali za kritický. V piatok ho napokon prepustili z jednotky intenzívnej starostlivosti a začalo sa hovoriť o tom, že jeho stav sa zlepšuje.
Generál Pinochet vládol od roku 1973 do roku 1990. K moci sa dostal násilím, keď zvrhol socialistickú vládu prezidenta Salvadora Allendeho. "Zachránili sme krajinu pred komunizmom," zdôvodnil vodca puč. Dal rozpustiť parlament, zakázal politické strany, zaviedol cenzúru. "Každý, kto sa slovom alebo skutkom postaví na odpor armáde, bude na mieste zastrelený," znel pokyn vládnej junty, v ktorej čele stál Pinochet. Počas represií dal popraviť 3 000 ľudí. Niektorí sa "stratili v rukách tajnej polície," iní išli do väzenia alebo exilu. Pinochet čelil mnohým obvineniam z porušovania ľudských práv. Napriek nespočetným snahám dostať ho pred súd sa pred spravodlivosť vďaka svojim šikovným právnikom nikdy nedostal. Argumentovali jeho podlomeným zdravím. Koncom novembra mu nakoniec súd uložil domáce väzenie, v ktorom čakal na rozsudok vo veci ním iniciovaného únosu a zabití dvoch politických oponentov v roku 1973.
Stal sa jedným z najvýznamnejším juhoamerických diktátorov. Napriek smutnej bilancii, ktorú za sebou zanechal, mnoho Čiľanov ho milovalo a verilo, že zachránil krajinu pred marxizmom. Postupne ho však aj jeho najvernejší opúšťali, po tom, ako na verejnosť prenikli informácie o sprenevere 27 miliónov dolárov, ktoré skončili na tajných účtoch.
Podľa jeho osobného lekára zomrel diktátor oblapený rodinou. Potvrdil to jeho osobný lekár Juan Ignacio Vergara.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 04:12