StoryEditor

Le Pen začal boj o prezidenta

25.02.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Francúzsky nacionalista Jean-Marie Le Pen na víkendovom zhromaždení tisícov svojich stúpencov prisľúbil, že ak sa stane prezidentom, bude presadzovať odchod Francúzska zo Severoatlantickej aliancie a postará sa o zastavenie prílivu imigrantov do krajiny. Le Pen ďalej ubezpečil, že ak sa dostane do prezidentského kresla, presadí aj razantné zníženie daní, ale len pre Francúzov.
Prvé kolo volieb sa vo Francúzsku uskutoční 22. apríla, prípadné rozhodujúce kolo je naplánované na 6. mája. Zatiaľ však zostáva otázkou, aké sú šance 78-ročného Le Pena na úspech. V roku 2002 prekvapil, keď v prvom kole skončil na druhom mieste za súčasným prezidentom Jacquom Chiracom. Tohto roku však nie je úplne jasné ani to, či vôbec do volebného súboja zasiahne. Aby sa mohol formálne zaregistrovať, musí do 16. marca získať podporu 500 zvolených predstaviteľov. Na mítingu Le Pen naznačil, že ak by sa na voľbách nemohol zúčastniť, jeho prívrženci sa možno vydajú protestovať do ulíc francúzskych miest. Svojich oponentov obvinil z toho, že sa snažia odradiť starostov miest, aby jeho kandidatúru podporili a dali mu šancu zasiahnuť do volieb. Ak o kreslo šéfa Elyzejského paláca bude nakoniec predsa len bojovať, bude to pre tohto kontroverzného politika piaty a možno posledný prezidentský súboj.
Podľa prieskumov verejnej mienky má zatiaľ najväčšie šance stať sa budúcim francúzskym prezidentom súčasný konzervatívny minister vnútra Nicolas Sarkozy. Tomu však zatiaľ dosť tesne sekunduje socialistická kandidátka Ségoléne Royalová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 18:21