StoryEditor

Dubajská záľuba v rekordoch

27.01.2005, 23:00

Cestou od najväčšieho umelého prístavu na svete, neďaleko od najväčšieho umelého ostrova na svete, pohľad návštevníka chtiac-nechtiac spočinie na budove luxusného hotela. Ako inak, najvyššieho na svete. Nijako potom už neprekvapuje, že aj slnečné hodiny na streche tejto impozantnej stavby sú najväčšie a najvyššie na svete. A len niekoľko minút chôdze od neho sa už stavia najvyšší mrakodrap sveta, ktorý raz doplní najväčšie akvárium na svete. Obyvatelia tohto divu sveta potom voľným okom uvidia dostihovú dráhu, kde sa konajú najštedrejšie dotované konské preteky na svete. Suma prémií dosahuje šesť miliónov dolárov! "Kamkoľvek sa v Dubaji rozhliadnete, máte pred sebou nejaký svetový unikát," hovorí k tomu Bevis Douyers, manažér miestneho hotela Ramada.
Dubaj, vlastne mestský štát, súčasť Zjednotených arabských emirátov, patrí k najmenším štátom na svete -- a nežije v ňom viac ako milión ľudí. Napriek tomu jeho ekonomika vykazuje dynamiku, akou sa môže pochváliť len máloktorá iná krajina. Pritom ešte pred niekoľkými rokmi Dubaj skoro nikto nepoznal.
V snahe vydobyť si slávu i pozornosť sveta sa jeho vládcovia zhliadli v Guinnessovej knihe rekordov. Lámanie všetkých "naj..." sa začalo vytvorením najdlhšej -- tridsaťmetrovej -- pohovky na svete, pokračovalo umiestnením najväčšieho počtu sviečok (2 100) na narodeninovej torte a ďalej sa vystupňovalo v roku 1998, keď dubajské úrady zorganizovali vôbec prvé terénne preteky arabských tiav a andských lám. Na počet obyvateľov má tak Dubaj v knihe rekordov zrejme najväčší počet zápisov. S tým súhlasí i Sam Knights, hovorca spoločnosti Guinness World Records Ltd.
Jeden rekord však knižne zaevidovaný zrejme nie je: totiž najväčší napoleonovský komplex na našej modrej planéte. Vládcovia tohto emirátu -- posmelení doterajšími hospodárskymi úspechmi -- chcú uniknúť z tieňa niektorých bohatších či väčších susedov. Napríklad Abú Zabí, ležiace odtiaľto čo by kameňom dohodil, je oveľa bohatšie. A India, Irán či Pakistan, sú v porovnaní s Dubajom priam obrami. Takže malý štátik robí všetko pre to, aby si získal povesť stability, otvorenosti a podnikateľského raja. Tieto snahy potvrdzuje aj Mohammed Abdul Mannan, hovorca dubajského ministerstva turistiky a obchodného marketingu. Vie, o čom hovorí. Práve on je autorom knihy nazvanej Dubaj -- mesto, ktoré píše históriu. Jej obsah -- podrobnosti o 43 projektoch už zapísaných v Guinnessovej knihe rekordov.
Niektoré sú len recesiou, iné, naopak, tvrdým obchodom. Ako napríklad Palmový ostrov, ktorého výbežky zo vzduchu skutočne pripomínajú obraz tohto stromu. Dĺžka umelých pláží dosahuje 120 kilometrov. Čo nevidieť sem prídu obyvatelia dvoch tisícok luxusných víl, pre ktorých tu odvážni urbanisti vytvorili celkom nové, prakticky samostatné mesto. Ale tým sa plány rozvoja zďaleka nekončia. Do roku 2009 by v Dubaji mal vyrásť spomínaný najvyšší dom sveta -- tzv. Dubajská veža, ktorá sa dotkne neba: jej vrchol bude v deväťstometrovej výške. Investor -- Emaar Properties PJSC -- o úspechu nepochybuje. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:31