StoryEditor

Ukrajinská armáda dobyla ďalšie miesta. Bojuje aj o oblasť, kde padol Boeing

28.07.2014, 16:51
Ukrajinci dnes oznámili, že naďalej bojujú so separatistami aj o Doneckú oblasť.

Ukrajinská armáda oznámila, že vstúpila do ďalších troch miest na východe krajiny. Pokúša sa tým získať kontrolu nad oblasťou neďaleko miesta dopadu Boeingu 777 malajzijských aerolínií. Zahraničným expertom povereným vyšetrovaním sa kvôli bojom na miesto tragédie nepodarilo dostať.

Ukrajinské vládne sily v pondelok oznámili, že zvádzajú boj so separatistami o strategickú výšinu Savur-Mohyla na rozhraní Doneckej a Luhanskej oblasti.

Asi tridsať kilometrov odtiaľ sa pred jedenástimi dňami zrútil stroj malajzijských aerolínií s 298 ľuďmi na palube. Kontrolu nad bezprostrednou oblasťou dopadu trosiek si po celú dobu od tragédie udržujú napriek snahám ukrajinských síl proruskí ozbrojenci. Neskôr dobytie výšiny oznámila na svojom webe ukrajinská prezidentská kancelária.

Boj o dve ďalšie mestá

Ukrajinská bezpečnostná rada na Twitteri informovala, že armáda vstúpila tiež do trojice neďalekých miest. Už čoskoro by tak mohla mať úplne pod kontrolou Šachtarsk, Lutuhyň a Torez.

Práve z posledného menovaného mesta vyrazil minulý týždeň do Charkova vlak s nájdenými pozostatkami obetí leteckého nešťastia. V Charkove boli naložené do lietadla a prepravené do Holandska. Posledné lietadlo s pozostatkami obetí vzlietlo z Charkova cez víkend.

Niektorí z obyvateľov v zhone opúšťajú armádou dobývania mesta. Snímky zo Šachťoru ukazujú dym stúpajúci z obytných budov. Podľa miestnych sa stali terčom ostreľovania vládnych vojsk.

Podľa ukrajinskej bezpečnostnej rady armáda ďalej zvádza boj aj o mestá Pervomajsk a Snižne. Príslušníci bezpečnostných zložiek a Národnej gardy sa pripravujú i k obsadeniu Horlivky. Ukrajinská armáda tak vzbúrencov smerom zo západu vytláča ďalej k hranici s Ruskom. Ustupujúci rebeli ale podľa armády za sebou vyhadzujú do povetria strategické mosty, naposledy pri obci Mykytivka.

Boje o kontrolu nad mestom zvádzajú vládne sily naďalej aj v Donecku. Už v minulých dňoch tvrdé strety narušili dodávky vody a elektriny. Veľa obyvateľov preto miliónové mesto radšej opustili a ulice sú teraz prakticky prázdne. Koľko civilistov padlo za obeť streľbe vo vnútri mesta, nemožno spoľahlivo povedať.

Na príčine nešťastia pracujú experti

Organizácia Spojených národov v pondelok zverejnila svoju najnovšiu bilanciu obetí konfliktu na východe Ukrajiny. Agentúra Reuters s odvolaním sa na medzinárodné spoločenstvo uvádza, že od polovice apríla o život prišlo najmenej 1 129 ľudí a ďalších bezmála 3 500 utrpelo zranenia.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová varovala, že pád lietadla malajzijských aerolínií by mohol byť posudzovaný ako vojnový zločin.

Príčinu nešťastia, pri ktorom zahynuli všetci ľudia na palube, sa snaží objasniť tím medzinárodných expertov. Odborníci v britských laboratóriách teraz skúmajú dáta z čiernych skriniek. Predbežné závery svojho skúmania by mali zverejniť 1. augusta. Doteraz akékoľvek svoje zistenia oficiálne nekomentovali.

Ďalšie medzinárodné tímy boli zase poverené preskúmaním trosiek priamo na mieste dopadu. Expertom sa však na miesto dopadu nepodarilo kvôli bojom dostať.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-08-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výhody pre študentov a zamestnancov pri ceste vlakom
01 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 02 - Modified: 2024-05-15 12:37:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty dajú na vyzbrojovanie Ukrajiny dve miliardy dolárov, oznámil Blinken 03 - Modified: 2024-05-15 13:08:40 - Feat.: - Title: Ruská armáda postúpila ďalej. Tvrdí, že dobyla Robotyne a ďalšie dve obce na severe Ukrajiny 04 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve 05 - Modified: 2024-05-15 08:53:37 - Feat.: - Title: Ukrajina chce zabrániť ďalším stratám, v niektorých častiach Charkovskej oblasti presunula svojich vojakov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 08:46