Karol Farkašovský, SNSTASR
StoryEditor

Poslanec SNS to zrejme netuší, ale riešením jeho problému je viac Sorosa na školách

28.06.2018, 10:27
Nápad na komunikačnú výchovu je dobrý, no rizikom je, že skončí ako všetky výchovy, na okraji záujmu.

Poslanec parlamentu Karol Farkašovský chce zaviesť do škôl komunikačnú výchovu, pripravený je už pilotný projekt pod záštitou Štátneho pedagogického útvaru. Cieľom má byť rozvinutie osobnostných kvalít a zdravej komunikačnej sebaistoty mladých ľudí, ale aj mediálna výchova, hovorí oficiálna správa.

Riešenie z tretieho sektora

Odpustime si trocha lacný motív, že potrebu efektívne a zrozumiteľne komunikovať si už (konečne) uvedomujú aj v SNS. Dôležitejšie je niečo iné. Nástroj, vďaka ktorému sa mladí ľudia učia komunikovať a argumentovať, už na školách nájdeme. Je to debatný program. A ako bonus ponúka podporu kritického myslenia.

Predovšetkým alternatívne médiá (ako znie politicky korektné označenie konšpirátorov) tento program radi nemajú. Čiastočne aj pre pôvod. Vznikol totiž v roku 1996 v Nadácii otvorenej spoločnosti, ktorej zakladateľom je známy filantrop, ale tiež burzový hráč Geroge Soros. Medzitým sa už projekt osamostatnil, zastrešuje ho Slovenská debatná asociácia.

S nepochopením sa stretáva aj podstata debát, súťažiaci totiž pri určenej téme neobhajujú vlastný názor, ale ten, ktorý si vyžrebujú. Stáva sa tak, že napríklad v prvom kole argumentujú za zákaz interrupcií a v ďalšom sú za maximálnu liberalizáciu potratov. Sú tak nútení naštudovať si postoje oboch táborov. A premýšľať.

Žiadna indoktrinácia

Cieľom teda nie je „indoktrinovať neoliberálnymi hodnotami“, ale naopak, prinútiť mladých ľudí, aby sa snažili pochopiť aj protinázor. Na stole sa objavujú etické, ekologické, právne a niekedy aj odľahčené tézy. Výsledkom sú jedinci naučení poďakovať za protinázor, pozorne si ho vypočuť a hlavne nebáť sa postaviť autorite. Či už je to učiteľ alebo politik. A to hoci aj z tribúny na námestí.  

Ak národniarsky poslanec a bývalý novinár volá po lepších komunikačných zručnostiach a mediálnej gramotnosti, má pravdu. No namiesto vymýšľania nového formátu, by mohol pomôcť rozšíreniu existujúceho a úspešného. Najmä ak je reálna obava, že komunikačná výchova – ako všetky výchovy – skončí na okraji a učiť ho budú tí pedagógovia, ktorí si budú potrebovať doplniť hodiny do úväzku.

Parlamentná chvíľka slušnosti

Asi sa zhodneme, že nepotrebujeme nový predmet, len aby bol. V čase hybridných vojen je nevyhnutná podpora kritického myslenia a slušnej a vecnej diskusie.

Stredoškolský debatný program už pár rokov vrcholí celoslovenským finále v rokovacej sále Národnej rady. Môže to znieť kuriózne, no bezpochyby je to najkultivovanejšia debata, aká sa na parlamentnej pôde v priebehu roka deje. A na rozdiel od poslancov, debatérom ani tie Horalky zakazovať netreba. Čiže samé benefity. Len sa treba zmieriť s faktom, že sa mladí nebudú báť povedať svoj názor.

A ešte dôležitý disclaimer, autor komentára je hrdým absolventom stredoškolského programu.

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 04 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach 05 - Modified: 2024-04-09 13:34:34 - Feat.: - Title: Verdikt nad Dankovou nehodou. Šéf SNS dostane nanajvýš pokutu, rozhodla prokuratúra
menuLevel = 1, menuRoute = komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 13:59