Reuters
StoryEditor

Trump rozhodol. Mal by to byť budíček aj pre Slovensko (komentár)

02.06.2017, 11:28

Dlho očakávané sa stalo skutočnosťou. Nie, nie je to spoznanie významu slova covfefe, ale prezidentom Trumpom ohlasované vystúpenie USA z Parížskej Dohody o klimatických zmenách z roku 2015.

Je to zlá správa. Ale nie je to koniec. Naopak, toto môže a mal by byť budíček ako pre ľudí, tak firmy po celom svete, aj na Slovensku. Na rozdiel od Trumpa síce naše vlády hovoria o potrebe konať, obmedziť emisie skleníkových plynov a adaptovať sa na zmenu klímy. V skutočnosti sa pokračuje v dotáciách na ťažbu uhlia, toleruje sa prieskum nových ložísk fosílnych palív a programy na rozvoj energetickej efektívnosti a obnoviteľných energií sú viac zdrojom podozrení z korupcie ako skutočnej zmeny. Zatiaľ čo samodeklarovaný ‚leader opozície‘ hlasuje v Európskom Parlamente proti ratifikácii Parížskej Dohody.

Príliš dlho sme čakali a dúfali, že súčasní politici budú konať. A priznajme si – ani Parížska Dohoda nie je taká dobrá, ako by sme potrebovali. Všetci, kto sme aspoň pričuchli k téme v snahe ochrániť klímu, to vieme. Rovnako je dlhá cesta k implementácii potenciálne nedostatočnej dohody. Znamená to, že máme volať po jej zrušení? Nie! Práve naopak. Musíme konať ako občania Slovenska, EÚ a tejto planéty a snažiť sa svojimi činmi zabrániť tomu, aby klimatická zmena prerástla do katastrofy. Naša planéta je len jedna, podobne ako Európa a Slovensko. Máme morálny záväzok ich chrániť. To je skutočný patriotizmus.

Zabránenie nekontrolovanej klimatickej zmene je však v záujme prežitia firiem. Rozvrátenie spoločnosti tak, ako ju poznáme, nie je ani v ich záujme. Musia sa preto spojiť s občanmi a progresívnymi politikmi a začať konať. Nielen tlakom na legislatívne zmeny, ktoré emisie na Slovensku nasmerujú k nule, čím ho mimochodom spravia konkurencieschopnejším. Ale aj činmi. Vo svojich komunitách, pri svojom podnikaní, pri voľbách. Tlak na politikov nestačí. Musíme zobrať veci do vlastných rúk a začať ich meniť odspodu. A keď politici nebudú počúvať, ďalšie voľby ich spravia irelevantnými.

Autor je členom správnej rady Progresívne Slovensko

01 - Modified: 2024-03-28 14:41:01 - Feat.: - Title: Nárast nových aktivít výrobcov fosílnych palív na čele s USA ohrozuje parížske ciele 02 - Modified: 2023-08-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Irónia stanovenej hranice otepľovania: miliardy ľudí sa varia, na pevnine stúpajú teploty rýchlejšie 03 - Modified: 2021-05-09 15:36:24 - Feat.: - Title: Meď nad zlato. Klimatické ciele môžu spôsobiť nedostatok kovov 04 - Modified: 2018-12-06 06:58:49 - Feat.: - Title: Kolaps civilizácie na obzore. Poľský samit má dať pravidlá, ako sa mu vyhnúť 05 - Modified: 2017-07-14 09:55:51 - Feat.: - Title: Katastrofy otvorili Rusku oči. Vláda konečne uznala existenciu klimatickej zmeny
menuLevel = 1, menuRoute = komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 08:22