StoryEditor

Lipšic by dal skonfiškovaný majetok policajtom

Majetky zbohatlíkov, ktorí nedokážu preukázať ich pôvod, budú možno využívať policajti či prokurátori. Teda paradoxne tí, ktorí legálnosť týchto majetkov budú po 1. septembri pred civilným súdom spochybňovať. Minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) chce presadiť, aby sa nelegálny majetok, ktorý prepadne v prospech štátu, stal priamym príjmom orgánov činných v trestnom konaní.

Majetky zbohatlíkov, ktorí nedokážu preukázať ich pôvod, budú možno využívať policajti či prokurátori. Teda paradoxne tí, ktorí legálnosť týchto majetkov budú po 1. septembri pred civilným súdom spochybňovať. Minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) chce, aby sa nelegálny majetok, ktorý prepadne v prospech štátu, stal priamym príjmom orgánov činných v trestnom konaní. Neodvádzal by sa teda do štátneho rozpočtu, ako je to dnes napríklad pri ziskoch z pokút za dopravné priestupky. "Prepadnutým majetkom môžu byť aj autá, zbrane, počítače, ktoré sa nemusia exekuovať, ale môže ich využívať najmä polícia na potieranie zločinu," uviedol Lipšic pre HN.
Prekážka v Miklošovi?
Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ), ktorého záujmom je čo najviac napĺňať štátny rozpočet, takouto myšlienkou zrejme nadšený nebude. "Takéto viazanie príjmov by úplne rozbilo rozpočtový proces," reaguje jeho hovorca Peter Papanek. Podľa neho zákon o rozpočtových pravidlách jasne definuje, že takéto peniaze sú príjmami štátneho rozpočtu. "O ich ďalšom prerozdelení je možné diskutovať." Lipšicovmu zámeru nedávajú veľké šance ani politici. Podľa podpredsedu Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslava Abelovského by si takto polícia a prokuratúra mohli urobiť z preukazovania pôvodu majetku doslova zárobkový podnik. "To by už bolo v rozpore s právnym štátom." Aj podpredseda ANO Jirko Malchárek za tým vidí snahu vytvoriť tlak na represívne orgány, aby pri preukazovaní pôvodu majetku "vyvíjali určitú nadprácu proti občanom". Naopak, šéf výboru pre obranu a bezpečnosť Robert Kaliňák (Smer) s Lipšicovým návrhom problém nemá - polícia i justícia sú podľa neho výrazne finančne poddimenzované. Aj on však vidí prekážku v ministrovi financií. "Ten je na takéto veci veľmi citlivý." Polícia i prokuratúra Lipšicov zámer vítajú. "Neexistuje však zákonná úprava, ktorá by takýto postup umožňovala," pripomína generálny prokurátor Dobroslav Trnka.
Zriedkavé konfiškácie
Prepadnutie majetku už dnes funguje v trestnom konaní. Aj tu by podľa Lipšica mali zisky smerovať polícii, a nie do štátneho rozpočtu. Tresty prepadnutia majetku však súdy udeľujú iba sporadicky - minulý rok desaťkrát, predvlani len päťkrát. Podľa expertov sú podmienky na uloženie takéhoto trestu veľmi striktné. Môže sa napríklad týkať iba páchateľa, ktorého súd odsudzuje na výnimočný trest (od 15 do 25 rokov či doživotie) alebo na nepodmienečný trest za závažný ekonomický trestný čin. "Trest prepadnutia majetku sa vzťahuje na majetok, ktorý nemusí byť získaný len nelegálnou činnosťou a zrejme aj tieto skutočnosti sa podpisujú pod to, že súdy tento inštitút využívajú len málo," vysvetľuje pre HN zástupca riaditeľa trestného odboru generálnej prokuratúry Jozef Čentéš. Takýto trest navyše nie je možný v prípade, ak súdený prepísal majetok na rodinných príslušníkov. Podľa prezidenta Združenia sudcov Slovenska Juraja Majchráka by verdikt súdu o prepadnutí majetku prakticky znemožnil, aby odsúdený mohol odškodniť obeť trestného činu.
Hodnota bez hraníc
Koľko peňazí by polícia a prokuratúra mohli konfiškáciou nelegálnych majetkov získať? To sa dnes neodváži odhadnúť nikto. "Je to imaginárne číslo, ktoré sa nedá ohraničiť," tvrdí Jaroslav Ivor z policajnej akadémie. Podľa poslanca Kaliňáka však ide hodnota majetkov, ktoré ich vlastníci nezískali "čisto", do obrovských čísel. "Určite sú to stovky miliónov, ak nie miliardy."

Možné zdroje nelegálnych príjmov:
- provízie z veľkých štátnych zákaziek, korupcia
- ekonomická kriminalita (napríklad podvody, sprenevera) - vlani spôsobila štátu škody takmer za 38 miliárd korún
- organizovaný zločin, drogová kriminalita, obchod s bielym mäsom, prevádzačstvo

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 03:08