StoryEditor

SMER uvažuje o príprave zákona o samostatnom zdaňovaní bánk

10.08.2005, 14:57
Šulaj upozornil na zvyšovanie rozdielu medzi úrokovou sadzbou NBS a priemernou úrokovou mierou pre obyvateľstvo. K 30. júnu bola priemerná banková úroková miera 6,01 %, pričom úroková sadzba NBS dosiahla 3 %. Voči obyvateľstvu bola priemerná banková úroková miera 7,91 % a čistá úroková sadzba, ako rozdiel medzi sadzbou NBS a priemernou bankovou úrokovou mierou, bola 4,91 %.

Za prvý polrok dosiahli na Slovensku bankové poplatky a provízie 6,178 miliardy Sk, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka podľa predstaviteľov strany SMER - sociálna demokracia prudký nárast o 1,057 miliardy Sk.
Ako na dnešnej tlačovej besede informoval tieňový minister financií SMER-u Igor Šulaj, od roku 2000, keď poplatky bánk dosiahli 4,694 miliardy Sk, na základe polročných výsledkov môžu v tomto roku zaznamenať takmer dvaapolnásobný rast.
Šulaj upozornil na zvyšovanie rozdielu medzi úrokovou sadzbou NBS a priemernou úrokovou mierou pre obyvateľstvo. K 30. júnu bola priemerná banková úroková miera 6,01 %, pričom úroková sadzba NBS dosiahla 3 %. Voči obyvateľstvu bola priemerná banková úroková miera 7,91 % a čistá úroková sadzba, ako rozdiel medzi sadzbou NBS a priemernou bankovou úrokovou mierou, bola 4,91 %. V roku 2003 dosahovala 1,5 % a v minulom roku stúpla na 3,98 %. "Hoci úroky mierne klesli, úroková zaťaženosť obyvateľstva je stále vysoká a úroková marža stúpa," komentoval Šulaj. "Domnievame sa, že banky do určitej miery zneužívajú svoje dominantné postavenie, a to predovšetkým voči obyvateľom pri bankových úrokoch a bankových poplatkoch " uviedol Šulaj. Ako jediný prípustný dôvod neúmerných poplatkov Šulaj uviedol vysoké odvody bánk do Fondu ochrany vkladov. Ich výšku však pripočítal na vrub ministrov financií predchádzajúcich vlád v súvislosti so skrachovanou Devín bankou.
SMER plánuje koncom augusta stretnutie s Asociáciou bánk. Ďalšie kroky budú nasledovať podľa toho, či banky dokážu obhájiť výšku poplatkov, provízií a úrokov. V prípade negatívnych záverov sa strana chce obrátiť na NBS a Protimonopolný úrad SR. "Ak tieto inštitúcie nebudú reagovať primeraným spôsobom, tak predložíme zákon o samostatnom zdaňovaní bánk," informoval tieňový minister.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 00:30