StoryEditor

Cesta za prácou môže zlacnieť

17.10.2006, 00:00

Ľudia, ktorí cestujú za prácou, dostanú možno novú finančnú motiváciu. K preplateniu cestovného až do výšky 2-tisíc korún by mohol pribudnúť už od budúceho roka ďalší príspevok -- 15-tisíc korún na sťahovanie za prácou. Navrhuje to exministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová (SDKÚ-DS). O novele zákona o službách zamestnanosti rozhodnú poslanci v týchto dňoch.
Paradoxne, práve predchádzajúci kabinet podobnú formu podpory zrušil -- vtedy išlo o 10-tisíc korún. Dôvod? Nebol o ňu záujem. Exministerka verí, že nový príspevok od štátu bude mať väčší úspech. "Príspevok na mobilitu za prácou má iný charakter. Nie je totiž viazaný na zmenu trvalého pobytu." Pracujúcemu má pokryť prvé náklady v regióne, kde si našiel prácu. Bez ohľadu na to, či pôjde o úhradu bývania alebo cestovania. Rezort práce zatiaľ tento zámer nekomentuje. "Práve sa posudzuje a analyzuje. Na vyjadrenie máme mesiac," tvrdí hovorkyňa ministerstva Oľga Škorecová.
Radičovú mieni podporiť celá opozícia (SDKÚ- DS, KDH a SMK), vládna koalícia zostáva zdržanlivá.

Cesta za prácou môže zlacnieť
Najsilnejšia vládna strana Smer-SD sa rozhodne až po dnešnom poslaneckom klube. "Nechceme robiť ľubivé opatrenia bez efektu. Ale zasa nechceme z princípu odmietnuť návrhy len preto, že sú opozičné," povedala Edita Angyalová zo Smeru. ĽS-HZDS nový príspevok zatiaľ neodmieta. "Má to logiku," povedal predseda sociálneho výboru NR SR Jozef Halecký (ĽS-HZDS).
Dočasné riešenie?
Zamestnávatelia považujú nový príspevok za dočasné a krátkodobé riešenie. Samospráva z regiónov, kde je problém nájsť si prácu, ho, naopak, víta. "Má svoje opodstatnenie a môže prispieť k zníženiu nezamestnanosti, ktorá je v našom okrese až 14,5-percentná," zdôraznil primátor Sniny Marián Kríž. Dodal, že mnoho najmä mladých ľudí odchádza za prácou nielen do iných okresov, ale aj do zahraničia.
Za zárobkom musí stovky kilometrov cestovať 32-ročný Martin z okresu Stará Ľubovňa. "Keďže u nás doma nie je takmer žiadna možnosť zamestnať sa, dochádzam na druhý koniec republiky, do hlavného mesta." Pracuje systémom tzv. týždňoviek (päť dní v práci, víkend doma). Jeho mladší brat zarába ešte ďalej -- v Nemecku, kde trávi aj tri -- štyri mesiace. "V súčasnosti pracuje v zahraničí asi 200-tisíc Slovákov, z toho asi 90-tisíc v susednom Česku," povedal pre HN Boris Katuščák, šéf systému Eures, ktorý má uľahčiť voľný pohyb pracovných síl.
Z okresu ani na krok
Doma Slováci najčastejšie dochádzajú do zamestnania v rámci okresu, kde majú trvalý pobyt. Podľa údajov Výskumného demografického centra je však migrácia vo väčšine okresov utlmená -- a do roku 2020 sa výraznejšie zmeny ani neočakávajú. Najväčšia migračná vlna bude smerovať do okresov Bratislava, Nitra, Košice, Prešov, Žilina a Zvolen. Naopak, na ústupe bude sever stredného a východného Slovenska.

Na čo majú nárok ľudia, ktorí cestujú za prácou:
-- Príspevok na sťahovanie za prácou vo výške 10-tisíc korún, ktorý sa vyplácal do roku 2005, mohli dostať nezamestnaní, ktorí zmenili bydlisko aj trvalý pobyt. Keďže sa neujal, bývalá vláda ho zrušila -- v roku 2004 ho dostávalo 51 ľudí v sume vyše 458-tisíc korún a v roku 2005 77 ľudí v sume 708-tisíc korún.
-- Od roku 2006 sa tento príspevok nahradil príspevkom na dochádzku za prácou. Ide o náhradu časti cestovných výdavkov, pričom výška je stanovená podľa toho, koľko kilometrov do práce človek dochádza (max. 2-tisíc Sk). Za prvý polrok 2006 bolo na úradoch práce prijatých 2 823 žiadostí a preplatených viac ako 3 milióny korún.
-- Jednorazový príspevok 15-tisíc Sk, ktorý navrhuje v novele zákona o službách zamestnanosti Iveta Radičová, by mal dostať každý, kto sa preukáže pracovnou zmluvou, zmluvou o ubytovaní alebo podnájme a zmenou trvalého alebo prechodného pobytu. Miesto, kde pracuje, však musí byť vzdialené od pôvodného bydliska najmenej 80 kilometrov.
Zdroj: ÚPSVaR

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 12:02