StoryEditor

Cena ropy klesla pod 58 dolárov

04.10.2006, 20:14
Autor:
TASRTASR
Cena ropy dnes klesla pod úroveň 58 USD za barel a dosiahla na svoje osemmesačné minimum. Príčinou je prekvapivo vysoký nárast amerických ropných rezerv.

Cena ropy dnes klesla pod úroveň 58 USD za barel, v prepočte 1 695 SKK, a dosiahla na svoje osemmesačné minimum. Príčinou je prekvapivo vysoký nárast amerických ropných rezerv, ktorý prevážil vyhlásenia Kuvajtu, že zníži produkciu, ak budú ceny čierneho zlata naďalej strmo klesať.
Cena za barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy s novembrovým kontraktom po zverejnení údajov o stave amerických ropných zásob klesla na 57,75 USD, čo je najmenej od polovice februára a o 93 centov menej ako na konci obchodovania v utorok. Severomorská ropa Brent zlacnela o 56 centov na 57,87 USD za barel. Predtým dosiahla s 57,78 USD za barel svoje tohtoročné minimum.
Podľa dnes zverejnených údajov sa americké zásoby surovej ropy v uplynulom týždni zvýšili o 3,3 milióna barelov. Tieto čísla prekvapili trh, pretože analytici očakávali mierny pokles ropných rezerv. Zásoby destilátov vzrástli o 200 000 barelov a zásoby benzínu o 1,2 milióna barelov.
"Rezervy sú obrovské - nálada na trhu s absolútnou istotou smeruje k zlacňovaniu," uviedol hlavný komoditný stratég spoločnosti Mitsui Bussan Futures, Tetsu Emori. Cena čierneho zlata od polovice júla, keď sa vyšplhala na svoje historické maximum 78,40 USD za barel, zlacnela už o 25 %. Prezident Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) Edmund Daukoru v utorok vyzval členov kartelu, aby sa pripojili k Nigérii a znížili svoje dodávky na svetové trhy. Posledný pokles cien čierneho zlata pod úroveň 60 USD za barel podľa neho ukázal oprávnenosť rozhodnutia Nigérie znížiť od 1. októbra produkciu. Dodal, že nie všetci členovia OPEC majú rovnaký názor na situáciu na trhu.
Nemenovaný člen viedenského sekretariátu OPEC dnes uviedol, že členské štáty skupiny zatiaľ "nepodliehajú panike" a nikto ďalší nemá v úmysle pripojiť sa k Venezuele a Nigérii. Kuvajtský minister ropného priemyslu šejk Ali al-Jarrah al-Sabah dnes povedal, že jeho krajina sa možno pripojí k Nigérii a Venezuele a zníži svoju produkciu ropy, ak bude cena čierneho zlata pokračovať v prudkom zostupe. Dodal však, že ministri OPEC sa dohodli, že v súčasnosti je zníženie ťažby vecou každého jednotlivého člena a zatiaľ nepristúpia k paušálnemu zníženiu ťažby celého kartelu.
Podľa analytikov OPEC vystrašila rýchlosť poklesu cien. Tento je však odôvodnený vysokou úrovňou ropných rezerv. Upozorňujú tiež na to, že cena na úrovni 60 USD za barel je stále pomerne vysoká, takže pre niektorých veľkých exportérov, predovšetkým Saudskú Arábiu, je zníženie dodávok na ropné trhy pomerne ťažkým politickým rozhodnutím.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 29,222 SKK)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 17:49