StoryEditor

Vláda podľa Kaníka opäť útočí na druhý dôchodkový pilier

03.01.2007, 10:55
Autor:
SITASITA
Vláda podľa občianskeho združenia Sporiteľ opakovanie útočí na sporiteľov zapojených do druhého dôchodkového piliera. Podľa splnomocnenca združenia Ľudovíta Kaníka novela zákona nijako nepomáha 1,5 mil. sporiteľom v druhéhom pilieri.

Vláda podľa občianskeho združenia Sporiteľ opakovanie útočí na sporiteľov zapojených do druhého dôchodkového piliera. Podľa splnomocnenca občianskeho združenia Ľudovíta Kaníka novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá je účinná od 1. januára tohto roka, nijako nepomáha 1,5 mil. sporiteľom zapojeným do druhého piliera. "Spoplatnenie prestupov formou tzv. akceptačného listu, za ktorý musí sporiteľ pri zmene dôchodkovej správcovskej spoločnosti zaplatiť Sociálnej poisťovni 500 Sk, je zbytočnou byrokratickou prekážkou pre sporiteľov," uviedol Kaník.
Podľa združenia Sporiteľ je ďalším negatívnym opatrením dvojročná lehota, počas ktorej sporitelia nemôžu prestupovať medzi dôchodcovskými spoločnosťami. "Je to vážne zasahovanie do práv sporiteľov a ich slobodnej voľby," dodal Kaník. Podľa neho súčasné vedenie ministerstva práce nepochopilo fungovanie druhého piliera. "Vláda nemá jasnú a dlhodobú koncepciu pokračovania a vylepšovania dôchodkovej reformy. Jej stratégia je založená na jednoduchých krokoch postupného oslabovania kapitalizačného piliera, ktoré má byť zámienkou na jeho definitívne zrušenie," konštatoval Kaník. Zrušenie druhého kapitalizačného piliera by malo podľa neho katastrofálne následky na systém dôchodkového zabezpečenia, na verejné financie a znamenalo by to podľa neho znárodnenie budúceho súkromného majetku 1,5 mil. občanov Slovenska.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 04:08