StoryEditor

Kaníka strieda Radičová. Výmeny môžu pokračovať

17.10.2005, 00:00
Ľudovíta Kaníka vystrieda na čele rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny sociologička Iveta Radičová. Rozhodli o tom stranícke orgány SDKÚ. Ide už o piatu výmenu vo vláde Mikuláša Dzurindu - a nemusí byť poslednou.

Ľudovíta Kaníka vystrieda na čele rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny sociologička Iveta Radičová. Rozhodli o tom stranícke orgány SDKÚ. Ide už o piatu výmenu vo vláde Mikuláša Dzurindu - a nemusí byť poslednou. Už dnes sa hovorí o ďalšej. Smer-SD vyzval premiéra, aby odvolal ministra pôdohospodárstva SMK Zsolta Simona. Dôvod? Ešte v roku 2003 pridelil jeho rezort dotáciu aj firme Agrotrade Padarovce, v ktorej Simon figuroval ako spolumajiteľ. Podľa opozície išlo o učebnicový príklad klientelizmu. "Premiér by mal merať rovnakým metrom - tak, ako to urobil pri ministroch Ruskovi a Kaníkovi," zdôraznil podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič.
SMK stojí za Simonom
Predseda SMK Béla Bugár svojho ministra bráni - Simonov prípad sa nedá porovnať s Kaníkovým. Pri Kaníkovi, ktorého rodinná firma žiadala o grant z peňazí EÚ, totiž podľa neho neexistoval automatický nárok na peniaze. "Môžete o peniaze požiadať, ale neznamená to, že ich dostanete. Je tam teda možnosť subjektívneho rozhodovania." Pokiaľ ide o kauzu Simon, dotácie dostal každý, kto o ne požiadal a splnil kritériá. "Išlo o nárokovateľnú sumu. Skúmalo sa iba to, či firma štátu nedlhuje na daniach, či podniká v tej oblasti. Ak to splnila, peniaze dostala. Nezávisle od toho, či bol žiadateľ taký alebo onaký," uviedol Bugár.
Poslanec KDH má problém
Na koaličnú idylku to však vôbec nevyzerá. "Situácia okolo ministra Simona sa mi nezdá celkom v poriadku," vyhlásil pre HN poslanec NR SR za KDH Alojz Přidal. Očakáva, že prípadom sa dnes budú kresťanskí demokrati zaoberať na svojom predsedníctve. Dzurinda si chce ešte počkať na podrobnejšie informácie. "Na základe toho zvážim svoje ďalšie kroky." Politológ Grigorij Mesežnikov odhaduje, že minister problém "ustojí". "Simonov prípad je inou váhovou kategóriou ako ten Kaníkov." Smer-SD už avizoval, že pokiaľ Dzurinda nezasiahne, predložia do NR SR návrh na odvolanie Simona. Takýto návrh podporí aj SF. "Inak by sme si šliapali po jazyku," dodala predsedníčka slobodných Zuzana Martináková. ĽS-HZDS je zatiaľ zdržanlivá.
Imidžové výmeny
Zatiaľ je teda istá iba výmena na rezorte práce, SDKÚ postaví Radičovú. Cez víkend túto nomináciu odobrila aj Republiková rada únie. Niektorí experti vidia v tomto kroku únie snahu o zlepšenie imidžu SDKÚ v sociálnej oblasti. Na rozdiel od dzurindovcov ostatné vládne strany nevidia dôvod na žiadne personálne zmeny. "Žiadne imidžovky robiť nebudeme," hovorí Bugár. SMK svojim nominantom na ministerských postoch naďalej dôveruje. Na diaľku sa tak zhodnú s KDH. "S prácou našich ministrov sme spokojní," povedal Přidal.
Signál pre Martinákovú
Viacerí odborníci upozorňujú, že za nomináciou Radičovej môže byť aj zámer SDKÚ postaviť silného oponenta v sociálnej oblasti voči predsedníčke SF Martinákovej. Podľa sociológa Pavla Haulíka práve táto opozičná politička môže svojou vytrvalou kritikou sociálnej politiky vlády spôsobovať odlev voličov únie. Martináková to vníma inak: Hoci momentálne stojíme na opačných politických brehoch, nástup Radičovej vítam. "A ak sa jej podarí uskutočniť aspoň časť z prezentovaných predstáv, bude to pre Slovensko posun dopredu."
Tvár do kampane
Práve rezort práce sa stal hlavným terčom opozičných atakov, Kaník patril k najčastejšie odvolávaným ministrom. Nominácia Radičovej by to mohla zmeniť. "Voči nestraníckej odborníčke sa opozícii bude útočiť oveľa ťažšie ako voči Kaníkovi," hovorí Mesežnikov. Podľa analytikov chce premiér tiež posilniť potenciálny okruh osobností, ktoré SDKÚ ponúkne ako volebných lídrov. "Dzurinda už ako keby budoval tím ľudí, ktorí budú v kampani na billboardoch s cieľom pritiahnuť nerozhodnutých voličov," avizuje Haulík.
Keď nastupuje minister(ka)
Keď do funkcie ministra hospodárstva nastupoval Jirko Malchárek, opozícia nešetrila kritikou a otvorene hovorila o jeho nekompetentnosti. Tentoraz vládne zdržanlivosť. " Nebudeme ju dopredu hodnotiť," povedal podpredseda poslaneckého klubu ĽS-HZDS Anton Blajsko. Za premiérovým rozhodnutím vidia - podobne ako analytici - hlavne taktický manéver. Aj Mesežnikov hodnotí premiérove rozhodnutie ako snahu posunúť vnímanie rezortu do čisto odbornej a menej politickej roviny.

Výmeny v druhej Dzurindovej vláde
2003 - odišiel minister hospodárstva Robert Nemcsics (ANO), prišiel Pavol Rusko (ANO)
2003 - odišiel minister obrany Ivan Šimko (SDKÚ), prišiel Juraj Liška (SDKÚ)
2005 - odišiel minister kultúry Rudolf Chmel (nominant ANO), prišiel František Tóth (ANO)
2005 - odišiel minister hospodárstva Pavol Rusko (ANO), prišiel Jirko Malchárek (tzv. Lintnerova skupina)
2005 - odišiel minister práce Ľudovít Kaník (DS, nominant SDKÚ), nastúpi Iveta Radičová (nestraníčka, nominantka SDKÚ)

01 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SLSP stále eviduje anonymné vklady vo výške 14,6 mld. Sk 02 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ČSOB Stavebná sporiteľňa vlani podporila bývanie sumou 764,3 mil. Sk 03 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dolár zasiahli nezhody medzi krajinami o útoku na Irak 04 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V tomto roku počíta NBS so stratou 6,342 mld. Sk
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 08:36