StoryEditor

Fondy sa vrátili k miernym rastom

03.08.2005, 00:00
Peňažné korunové fondy sa po minulotýždňovom poklese vrátili k dlhodobo mierne rastúcemu trendu. Korunové dlhopisové fondy stagnovali, ich výkonnosť sa nedokázala príliš odchýliť od nuly.
Peňažné korunové fondy sa po minulotýždňovom poklese vrátili k dlhodobo mierne rastúcemu trendu. Korunové dlhopisové fondy stagnovali a ich výkonnosť sa nedokázala príliš odchýliť od nuly.

Slovenská koruna strávila aj záver júla v pásme od 38,800 do 39,200 SKK/EUR. V úvode minulého týždňa sa síce výraznejšie oslabovala pod tlakom maďarskej a českej meny, posledné dva dni jej však po odraze od silnej technickej hladiny priniesli rast. Domácu menu neovplyvnilo ani štvrtkové zasadnutie Bankovej rady Národnej banky Slovenska, ktoré skončilo v súlade s očakávaniami investorov, keď kľúčové úrokové sadzby zostali na nezmenenej úrovni. Korune podľa odborníkov chýba dostatočný impulz na to, aby opustila pásmo, v ktorom stagnuje. Riadi sa iba tlakmi okolitých krajín. Na peňažnom trhu počas minulého týždňa nepatrne vzrástla výnosová krivka.

Dlhopisový trh sa opäť vyznačoval veľmi nízkou likviditou a výnosová krivka trhu sa podľa portfóliového manažéra Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Romana Gudernu v podstate nezmenila. "Mierne klesol krátky koniec výnosovej krivky o päť bázických bodov, výnosy pri ostatných splatnostiach zostali nezmenené," skonštatoval. Aktivita na trhu slovenských štátnych dlhopisov ostáva naďalej "prázdninová". Podstatne lepšie sa darí slovenskému trhu akcií, ktorý sa minulý týždeň posilnil o 3,5 percenta.

Americké dlhopisy si pripísali mierne straty. Podpísali sa pod ne najmä zverejnené ekonomické indikátory a vyhlásenia predstaviteľov americkej centrálnej banky Fed o silnom raste ekonomiky a potrebe zvyšovať sadzby v dôsledku súčasnej nízkej úrovne dlhých sadzieb. "Americká krivka zaznamenala mierne vyrovnávanie, keď dlhopisy so splatnosťami 10 rokov zaznamenali nárast výnosov o päť bodov v porovnaní s nárastom výnosov krátkeho konca krivky o desať bodov," vysvetľuje portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Martin Gregora. V nasledujúcom období môže podľa neho pre americké dlhopisy predstavovať určité riziko augustový objem emisií, možná úprava devízových rezerv Číny a iných ázijských bánk, ako aj pokračujúci rast krátkych sadzieb.

Výnosová krivka európskych štátnych dlhopisov skončila týždeň len s malými zmenami. Následkom oslabenia koruny oproti euru aj doláru sa však dlhopisové fondy denominované v dolároch aj v eurách dokázali mierne zhodnotiť. Pripísali si v priemere 1,4 a 0,8 percenta.


Americké akciové fondy

Akciové burzy nového kontinentu majú za sebou ďalší volatilný týždeň, počas ktorého zažili silné rasty aj poklesy a skončili opäť len s malými zmenami. "V pondelok trhy zamierili nadol, zmiešané firemné výsledky a rastúca cena ropy spolu prekvapujúcim poklesom v predaji existujúcich domov naladili investorov negatívne. Hneď v utorok však nastal silný obrat a tri za sebou idúce dni trhy stúpali povzbudzované dobrými korporátnymi výsledkami aj makroekonomickými údajmi," uvádza analytička Investičnej a Dôchodkovej správcovskej spoločnosti, Katarína Antoničová. Béžová kniha Fedu potvrdila uspokojivý hospodársky vývoj krajiny a silný rast objednávok tovarov dlhodobej spotreby bol pozitívnym impulzom pre výrobný sektor. Piatok však trhom priniesol prepad, a to napriek 3,4-percentnému rastu HDP za druhý štvrťrok. Obavy investorov týkajúce sa blízkeho zvyšovania úrokových sadzieb opäť vzrástli. Len slabý týždenný rast amerických akcií bol vykompenzovaný oslabením slovenskej koruny oproti doláru, takže americké akciové fondy skočili v priemere so ziskom 2,1 percenta.


Európske akciové fondy

Vyspelé trhy západnej Európy použili svoj obľúbený tohoročný scenár a opäť sa zhodnotili výraznejšie než americké burzy. Zrejme najväčší optimizmus priniesli podľa Antoničovej správy o nezamestnanosti, ktorá v Nemecku klesala už štvrtý mesiac za sebou a vo Francúzsku sa dokázala znížiť prvý raz po šiestich mesiacoch rastu. Podnikateľská dôvera v eurozóne dosiahla svoje päťmesačné maximum a odzrkadľuje pozitívne očakávania výrobcov, súvisiace s hospodárskym oživením.

Stredoeurópske akciové trhy pokračovali v raste, pričom najsilnejšie, až 4,4-percentné zhodnotenie, má na konte poľský trh po tom, ako centrálna banka znížila základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na historické minimum 4,75 percenta. Akciové fondy strednej a východnej Európy odzrkadlili silný rast trhov a ako najúspešnejšia skupina fondov si minulý týždeň pripísali v priemere 3,9 percenta. Západoeurópske akciové fondy získali v priemere 1,8 percenta.

Investičné tipy na tento mesiac s časopisom Investor
Kategória fondov Kúpiť Predať Podržať
Korunové dlhopisové * ****
Euro dlhopisové *** **
Americké dlhopisové * ****
Dlhopisové – východná Európa **** *
Euro akciové *** **
Americké akciové * ****
Akciové – východná Európa ** ***
Spracované pre hn podľa názorov odborníkov zo spoločností Across Investment Services, VÚB Asset Management, Asset Management Slovenskej sporiteľne, UniBanka, Banka Slovakia. Upozornenie: Informácie a názory v uvedenej tabuľke nie sú ponukou na nákup alebo predaj ktoréhokoľvek finančného produktu. Strany spolupracujúce na tabuľke nezodpovedajú za prípadné finančné straty vzniknuté z dôvodu nesprávneho použitia informácií. S každou investíciou je spojené riziko a výnosy dosiahnuté v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov. Každá hviezdička reprezentuje názor jedného analytika.

Priemerné týždenné zhodnoetenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 29. 7. 2005
Skupina fondov %
Peňažné korunové 0,04
Peňažné v cudzej mene 0,69
Dlhopisové korunové 0,03
Euro dlhopisové 0,76
Dolárové dlhopisové 1,43
CEE dlhopisové 0,49
Európske akciové 1,75
Americké akciové 2,13
Globálne akciové 1,37
Technologické akciové 1,86
CEE akciové 3,92
Zmiešané 0,95
Zdroj: Investičná a Dôchodková správcovská spoločnosť, SASS

Týždenné údaje o otvorených podielových fondoch k 29. 7. 2005
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 07:31