StoryEditor

Britskí novinári sa obohacovali

14.12.2005, 23:00

Zarábať na dôverných informáciách vedia nielen manažéri firiem, ale aj novinári. Bývalých novinárov Daily Mirror Jamesa Hipwella a Anil Bhoyrul označil Kráľovský súd porotcov za vinných v manipulácii s kapitálovým trhom. Niektoré významné denníky vo svete zakazujú novinárom podnikať na kapitálovom trhu.
Udalosti, ktoré britské médiá označujú slovom slickergate, sa začali v auguste 1999 a trvali do februára 2000. Daily Mirror zverejňoval každý deň rubriku pre investorov. Rubriku viedli novinári James Hipwell a Anil Bhoyrul. Vo februári 2000 vypukol škandál. Noviny The Daily Telegraph napísali, že bývalý šéfredaktor Daily Mirror Piers Morgan si kúpil za 67 000 britských libier (GBP) akcie počítačovej firmy Viglen deň predtým, ako vyšli noviny s komentárom, ktorý odporúčal nákup týchto akcií investorom. Po publikácii spoločnosť Trinity Mirror, ktorej patrí Daily Mirror, najala právnickú firmu Lovells, aby vyšetrila celú záležitosť. O rok neskôr začalo vyšetrovanie britské ministerstvo obchodu a priemyslu. Okrem autorov rubriky bol do prípadu zapletený súkromný investor Terry Shepard, ktorému novinári hovorili o obsahu komentára skôr ako bol zverejnený. Podľa údajov prokuratúry, novinári 40 ráz kupovali akcie pred publikáciou komentára a opätovne ich predávali. Mnohé články novinárov uvádzali investorov do omylu. Hovorilo sa v nich, že akcie treba kupovať, ale samotní autori ich predávali.
Ako napísal britský denník The Daily Tepegraph, autori rubriky vyzývali investorov "útočiť" na akcie, zúčastniť sa na "zlatej horúčke" a akcie Viglen nakupovať až po "vytrženie". Za sedem mesiacov J. Hipwell zarobil 41 000 GBP, T. Shepard 17 000 GBP a A. Bhoyrul 15 000 GBP.
Zákonov, ktoré by zakazovali novinárom obchodovať s akciami, vo Veľkej Británii niet. Tvrdia to obhajcovia obvinených. T. Shepard nazval niektoré svoje obchody náhodou a zatemnením mozgu. Advokáti J. Hipwella tvrdia, že ich klient robil obchody transparentne a s vedomím vedenia denníka. Právnik Daily Mirror Martin Cruddace a zástupca šéfredaktora Tina Weaver požiadali J. Hipwella oboznámiť vyšetrovateľov s tým, že šéfredaktor nevidel komentáre pred ich publikáciou. V dôsledku toho vnútorné vyšetrovanie spoločnosti Trinity Mirror nezistilo žiadne kriminálne správanie šéfredaktora. Trojica obvinených si musí na rozsudok počkať do januára budúceho roku. Súd rozhodne o tom, do akej miery mohli informácie zverejnené v komentároch Daily Mirror uviesť do omylu investorov. Od toho bude závisieť ich trest -- buď to bude pokuta, alebo odňatie slobody do sedem rokov.
Medzinárodné médiá sa bránia zneužívaniu dôverných informácií novinármi. V Daily Mirror podobné mechanizmy v čase vypuknutia škandálu neboli. Napríklad spolupracovníci Financial Times a ich rodinní príslušníci nemôžu robiť krátkodobé operácie s cennými papiermi. V americkom denníku The Wall Street Journal všetci manažéri vyššej úrovne novín, ale aj akýkoľvek spolupracovníci novín, nesmú robiť krátkodobé operácie s cennými papiermi, s rizikovými akciami a dlhopismi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 10:52