StoryEditor

Centrálna banka opäť zachraňovala korunu

13.07.2006, 00:00

Na slovenskom devízovom trhu je v týchto dňoch opäť živo. Koruna sa od začiatku týždňa výrazne oslabuje a jej kurz oproti euru postupne mieri k 39-korunovej hranici. Včera koruna klesla na najslabšiu úroveň od polovice novembra minulého roka. Opäť musela zasiahnuť až Národná banka Slovenska. Na trh vstúpila potom, ako sa kurz vyšplhal na úroveň 38 korún 71 halierov. Predajom eur z devízových rezerv za koruny sa snažila prudké oslabovanie zastaviť. Po jej opakovanom zásahu sa domáca mena postupne spevnila približne o 30 halierov a vrátila sa na úroveň, na ktorej začínala obchodovanie. "Z devízových rezerv podľa našich odhadov včera ubudla približne miliarda eur," odhaduje analytik Tatra banky Elizej Macho.

Devízové rezervy sú obmedzené
Od parlamentných volieb to bol už tretí prípad, čo do vývoja koruny prehovorila centrálna banka. Naposledy jej pomáhala minulý týždeň, keď podľa odhadov analytikov na to použila viac ako miliardu eur. Celkovo v dvoch júnových vstupoch na devízový trh minula banka v prospech koruny približne 1,3 miliardy eur. Na porovnanie, v minulom roku použila na intervencie 500 miliónov eur.
Predávať eurá z rezerv však banka nemôže robiť donekonečna. Hoci bránenie zhodnocovania koruny v minulých rokoch výrazne zvýšilo množstvo devízových rezerv NBS, tie však nie sú neobmedzené. Na konci minulého týždňa bolo v devízových rezervách NBS 15,5 miliardy dolárov, čo je v prepočte 12,2 miliardy eur. V minulých rokoch v strednej Európe zažili skôr opačný trend. Centrálne banky zasahovali proti silnej mene, a to sa dá robiť teoreticky donekonečna. Výsledkom je iba zväčšovanie rezerv. V posledných dvoch rokoch centrálna banka použila na ovplyvnenie vývoja koruny 3,6 miliardy eur.

Koruna opäť ovplyvnila región
Analytici za znehodnotením koruny vidia predovšetkým neistotu investorov z krokov novej vlády. "Zahraniční investori už nie sú natoľko presvedčení o strednodobom priaznivom výhľade koruny," tvrdí analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Slovenskej korune sa po minulom týždni opäť podarilo stiahnuť so sebou aj okolité meny. "Česká koruna stratila približne desať halierov. Dôvodom bola politická situácia na Slovensku. Vývoj u našich východných susedov dokonca zatienil správu, že japonská firma Hitachi chystá v Česku 2,5-miliardovú investíciu do továrne na výrobu televízorov," potvrdzuje Vladimír Pikora z českej spoločnosti Next Finance.
Investori začali mohutne vypredávať slovenské portfóliá. Viedlo ich k tomu presvedčenie, že slová predsedu vlády a ministra financií sa nezhodujú a prijatie eura je naďalej ohrozené. "Vzhľadom na to, že mnohí zahraniční investori majú parametre svojich portfólií nastavené rovnako pre slovenskú aj českú menu, predávali nielen slovenskú menu, ale i českú," vysvetľuje Pikora. Včerajší vývoj opäť vyvrátil slová Roberta Fica, podľa ktorého za oslabovaním koruny stojí vplyv regiónu.

Hrozí ďalšie zdražovanie peňazí
Pri pokračujúcom oslabovaní koruny sa budú rezervy v Národnej banke Slovenska znižovať. "Centrálna banka zrejme nebude používať iba devízové rezervy, ale skombinuje viaceré nástroje. Dá sa preto očakávať, že siahne k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb," myslí si Macho. Analytici tento krok očakávajú už na najbližšom zasadnutí bankovej rady. Podľa analytika bude NBS korunu brániť dovtedy, kým platí cieľ prijať euro v roku 2009.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 12:31