StoryEditor

Trh čaká ďalšie znižovanie sadzieb

10.11.2002, 23:00

Úvod predchádzajúceho týždňa sa na peňažnom trhu vyznačoval pasivitou bánk, keď sa v pondelok obchodovali len jednodňové a dvojtýždňové splatnosti. Cena najkratších splatností sa nachádzala na 6,7/6,8 % p. a. Najrušnejším dňom bol už tradične utorok, keď sa konala aukcia štátnych pokladničných poukážok (ŠPP) a pravidelný dvojtýždňový sterilizačný repo tender Národnej banky Slovenska (NBS).
Ministerstvo financií SR vstúpilo na trh s ponukou ročných ŠPP. Aukcia vyvolala u investorov v porovnaní s predchádzajúcou aukciou nižší záujem. Dopyt komerčných bánk predstavoval len 1,542 mld. Sk. Ministerstvo aj tento dopyt krátilo a akceptovalo len 1,042 mld. Sk pri priemernom výnose 6,749 % p. a. Maximálny výnos dosiahol 6,75 % p. a., minimálny 6,65 % p. a. Oproti predchádzajúcemu týždňu sa úrok opäť znížil. V následnom repo tendri mali banky záujem uložiť 53,52 mld. Sk. Centrálna banka akceptovala celý dopyt pri priemernom a minimálnom úroku 7,99 % p. a. Maximálny výnos po minulotýždňovom znižovaní sadzieb predstavoval 8 % p. a. Po stredajšom vyrovnaní sterilizácie a odchode emitovaných ŠPP zostal naďalej bankový sektor v dennom aj kumulatívnom nadstave likvidity. Na dennej báze boli banky v prebytku vyše 1,8 mld. Sk, kumulatívne prepĺňali predpis o 11,49 %. Vo štvrtok klesli úložky so splatnosťou od troch mesiacov. Tento pokles súvisí s očakávaniami trhu v súvislosti so znižovaním kľúčových úrokových sadzieb. Díleri čakajú pokles ešte v tomto roku. Počas štvrtkového obchodovania sa znížila cena ročných úložiek o 20 bázických bodov na 7,2/7,4 % p. a. Rovnako klesli aj deväťmesačné a polročné zdroje na 7,25/7,45 % p. a., resp. na 7,3/7,5 % p. a. Posledný pracovný deň sa vyznačoval nízkou aktivitou obchodov. Transakcie sa pritom uzatvárali predovšetkým s jednodňovými splatnosťami. Cena týchto depozitov ešte mierne klesla na 6,5/6,7 % p. a. a na tejto úrovni by sa mohla udržať aj v úvode tohto týždňa. K piatku banky na účte povinných minimálnych rezerv (PMR) deponovali 28,240 mld. Sk, čím predpis v kumulatívnom vyjadrení plnili na 107,68 %.
Nazajtra vypísalo ministerstvo opäť aukciu ročných štátnych pokladničných poukážok. Výnos týchto štátnych cenných papierov už nie je pre banky taký atraktívny, a tak ich nakupujú skôr pre svojich klientov. Dopyt by sa podľa dílerov mohol pohybovať na podobnej úrovni ako predchádzajúci týždeň. Ani výnos pravdepodobne výrazne neklesne. Ak by štát akceptoval približne miliardu korún, otvorilo by to priestor pre centrálnu banku odčerpať v repo tendri približne 40 mld. Sk. V stredu je splatná len sterilizácia v objeme 37,55 mld. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 06:11