StoryEditor

Čína bojuje proti praniu špinavých peňazí

15.01.2003, 23:00

Čína včera prijala nové opatrenia na rozbitie medzinárodnej siete pre pranie špinavých peňazí, čím rozšírila kampaň spustenú začiatkom tohto týždňa, zameranú na podozrivé jüanové transakcie. Posledné prijaté opatrenia, zverejnené včera na internetových stránkach Čínskej ľudovej banky, majú zaručiť pomoc komerčných bánk pri zachytávaní nelegálnych medzinárodných prevodov. Čína už v súčasnosti uplatňuje striktnú kontrolu kvôli prevencii pred prúdením horúceho kapitálu, resp. prevencii pred krátkodobým transferom kapitálu z krajiny a do nej, aby zabezpečila jej ekonomickú stabilitu. Nové opatrenia sú však zamerané výhradne na pranie špinavých peňazí a s tým spojené kriminálne aktivity. Pranie špinavých peňazí sa stalo intenzívne diskutovanou témou po teroristických útokoch z 11. septembra 2001, keď sa do centra pozornosti dostal systém financovania siete Al-Kajdá a ostatných teroristických či separatistických skupín.
Tento týždeň v poradí už tretia zmena direktív národnej banky prinúti finančné inštitúcie venovať väčšiu pozornosť jednotlivým transakciám, konkrétne pri fyzických osobách každému prevodu nad 100 000 USD a pri právnických osobách nad 500 000 USD. Ak si finančná inštitúcia nesplní svoju povinnosť a neupozorní zodpovedné orgány na podozrivú transakciu, hrozí jej za každý jeden prípad pokuta do výšky 30 000 jüanov, čo je asi 3 600 USD. Podľa spravodajského servisu Dow Jones podobné pokuty, vzťahujúce sa na pranie peňazí, dostali finančné inštitúcie už začiatkom tohto týždňa. Nové reguly začnú platiť od 1. marca.
Popri sústredení sa na boj proti praniu peňazí nezabudla centrálna banka vydať varovanie, aby sa banky mali na pozore pri peniazoch tečúcich na tzv. B-market, kde sa za doláre obchoduje s akciami čínskych spoločností. Tento trh bol od roku 1993 otvorený pôvodne len pre zahraničných investorov, pred dvoma rokmi však možnosť investovať získali aj Číňania (predtým mohli investovať len v jüanoch na A-market). Komerčné banky by mali centrálnu banku informovať o spoločnostiach obchodujúcich na B-market, ktorým opakovane poskytli úver denominovaný v cudzej mene. Nové pravidlá pre transakcie v cudzích menách nasledujú pondelkové nariadenie centrálnej banky, podľa ktorého všetky domáce finančné inštitúcie majú založiť špeciálne bunky pre odhaľovanie podozrivých transakcií. Banky a ostatné finančné inštitúcie zároveň musia overovať identitu všetkých majiteľov novozaložených účtov, aby tak predišli praniu peňazí teroristami, drogovou mafiou alebo pašerákmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 08:22