StoryEditor

V Rusku sa prudko zvýšil počet vtákov zabitých chrípkou

10.08.2005, 17:08
Autor:
TASRTASR

Počet vtákov, ktoré v Rusku uhynuli kvôli vtáčej chrípke, sa za ostatných 24 hodín prudko zvýšil. Dnes to oznámilo ministerstvo pre výnimočné situácie s tým, že nedošlo k prípadom rozšírenia choroby na človeka.
Podľa ministerstva počet uhynutých vtákov dnes poskočil na 8347 z utorkových 5583. Epidémia sa od polovice júla šíri z ruskej Sibíri.
"Nie sú žiadne prípady ochorenia ľudí," uviedlo ministerstvo. "Vykonáva sa množstvo opatrení s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu choroby."
Správa prišla len deň po tom, čo predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) povedal, že ruská epidémia je na ústupe a mala by zmiznúť do konca augusta.
Kmeň vírusu H5N1, ktorý v Rusku zasiahol hlavne sibírske oblasti pri hraniciach s Kazachstanom, v Ázii od roku 2003 zabil viac ako 50 ľudí.
Epidémie vtáčej chrípky v bývalých sovietskych štátoch zvýšili obavy, že vírus môže infikovať ľudí a spustiť pandémiu.
Ministerstvo pre výnimočné situácie oznámilo, že väčšinu uhynutí vtákov v utorok a stredu zaznamenali v Omskej a Kurganskej oblasti na hraniciach s Kazachstanom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 16:51