StoryEditor

Podľa dánskych lekárov znižuje osladená káva alebo čaj chuť do jedla

26.07.2005, 13:58
Autor:
TASRTASR

Cukor v káve alebo v čaji môže slúžiť ako prostriedok na chudnutie, tvrdí skupina dánskych vedcov v najnovšej štúdii.
"Na naše veľké prekvapenie sme prišli na to, že medzi ľuďmi, ktorí si do kávy alebo čaju pridávajú pravidelne cukor, je menej obéznych," tvrdí lekár Finn Gyntelberg z Bispebjergovej nemocnice v Kodani.
Štatistika ukázala, že človek, ktorý vypije denne päť-šesť šálok kávy alebo čaju a každú si osladí jednou-dvomi kockami cukru, má o 40 percent menšie riziko, že priberie ako ten, ktorý pije tieto nápoje bez cukru, dodáva Gyntelberg.
Vo svojej štúdii vyhodnotili dánski vedci zdravotné záznamy a stravovacie zvyklosti 5200 mužov. Pozornosť upriamili pritom na súvislosti medzi obezitou, konzumáciou nealkoholických nápojov, alkoholu, tabaku a športovaním.
"Dospeli sme skutočne k zaujímavým a svojím spôsobom aj jedinečným výsledkom," povedal Gyntelberg. Pokiaľ by ďalšie výskumy naše závery potvrdili, znamenalo by to aspoň čiastočnú rehabilitáciu cukru. Autori štúdie sa domnievajú, že osladená káva alebo čaj nejakým spôsobom urýchľuje látkovú výmenu v organizme a zmenšuje pocit hladu.
Výsledky bádania dánskych odborníkov teraz čakajú na overenie v iných krajinách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 20:31