StoryEditor

Irán zváži ekonomické záväzky s krajinami vystupujúcimi proti nemu

27.09.2005, 14:10
Autor:
TASRTASR

Irán dnes oznámil, že zváži ekonomické záväzky s krajinami, ktoré uplynulý týždeň proti nemu hlasovali na zasadnutí Rady guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).
Návrh EÚ nahlásiť Irán v bližšie nešpecifikovanom čase Bezpečnostnej rade OSN kvôli porušeniam Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT) a nerešpektovaniu štatútu MAAE podporilo 22 krajín, len jedna krajina bola proti a 12 sa zdržalo hlasovania.
Hovorca ministerstva zahraničných vecí Hamid Reza Asefi uviedol, že Teherán bol obzvlášť prekvapený hlasovaním Indie, ktorá rezolúciu podporila a ktorá sa snaží o masívny import iránskeho plynu.
Irán, druhý najväčší držiteľ zemného plynu vo svete, podpísal eventuálne dohody na export skvapalneného zemného plynu do Indie, kde plánuje zaviesť aj potrubnú trasu cez pakistanské územie.
Japonsko, ktoré tiež hlasovalo proti Iránu, má snahy o gigantický investičný projekt v Azadegane na juhozápade Iránu. Oblasť sa považuje za jedno z najväčších nevyužitých ložísk ropy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 08:51