StoryEditor

Poľsko sa otvára pracovníkom z Ukrajiny, Ruska a Bieloruska

05.09.2006, 15:15
Poľská vláda sa rozhodla čeliť nedostatku pracovnej sily v niektorých sektoroch uvoľnením pravidiel prístupu na trh práce. Pracovníci s vysokoškolským vzdelaním vo vybraných sektoroch, ako aj sezónni poľnohospodárski pracovníci z Ukrajiny, Ruska a Bieloruska, tak nebudú potrebovať pracovné povolenie.

Podľa reformy oznámenej 30. septembra 2006 nebudú potrebovať pre prácu v Poľsku žiadne pracovné povolenie nasledujúce kategórie pracovníkov:
- učitelia cudzích jazykov,
- novinári,
- absolventi (zahraniční) poľských medických škôl
- členovia riadiacich výborov firiem a podnikatelia dočasne vyslaní do Poľska,
- sezónni poľnohospodárski pracovníci z Ukrajiny, Ruska a Bieloruska pracujúci v Poľsku menej ako tri mesiace počas šesťmesačného obdobia.

Hoci má Poľsko najvyššiu mieru nezamestnanosti v EÚ - takmer 16% - trpí nedostatkom pracovnej sily v niektorých sektoroch. Vysoko kvalifikovaní pracovníci a ľudia z manažérskych postov odchádzajú často na západ Európy, kde sú platy značne vyššie než v Poľsku. Z krajiny odišli aj desiatky tisíc čerstvých absolventov škôl.

Poľské ministerstvo práce tvrdí, že chce prilákať pracovníkov aj z nečlenských krajín Únie na východ od svojich hraníc. mnohí z nich už aj tak v Poľsku pracujú ilegálne, čo prináša mnoho negatív - neplatenie daní a sociálnych odvodov, zlé postavenie pracovníkov, ich kriminalizácia a podobne. "Poľskí farmári naznačili nedostatok pracovnej sily, najmä v súvislosti so sezónnou prácou", píše sa vo vyhlásení ministerstva. "Odstránenie požiadavky na (pracovné) povolenie tiež môže obmedziť nelegálnu zamestnanosť." Získať pracovné povolenie nie je v Poľsku najlacnejšou záležitosťou - administratívne poplatky sú až 900 zlotých (asi 8500 korún).

Pôvodný článok

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 23:16