StoryEditor

Červený kríž sklamalo rozhodnutie USA

12.05.2006, 11:49
Autor:
SITASITA

Najvyšší predstaviteľ organizácie Červený kríž v piatok vyslovil poľutovanie, že Spojené štáty odmietli neutrálnym pracovníkom jeho organizácie návštevu zadržiavaných vo svojich tajných väzniciach. Stanovisko Jakoba Kellenbergera je písané nezvyčajne ostrým tónom a prichádza krátko po jeho rokovaniach vo Washingtone. "Bez ohľadu na legitímnosť väznenia neexistuje žiadne právo tajiť pobyt osoby či odmietať prezradiť, kde jeho alebo ju väznia," povedal krátko po stretnutí s najvyššími americkými predstaviteľmi.
Červený kríž je nezávislou a nestrannou organizáciou, ktorej cieľom je pomáhať zraneným na bojiskách, zmierňovať ľudské utrpenie a súčasne mu aj predchádzať. Je jedinou medzinárodnou organizáciou, ktorej Spojené štáty povolili navštíviť zadržiavaných vo svojich väzenských zariadeniach v Iraku, Afganistane a na základni Guantánamo. Väčšinu z nich pritom označuje za nepriateľských bojovníkov, a nie za vojnových zajatcov, pretože v takom prípade by sa na nich vzťahovali Ženevské konvencie. Červený kríž však nemá prístup do väzenských zariadení na "neznámych miestach."
Podľa decembrového vyjadrenia americkej diplomacie majú Spojené štáty "niekoľko" takýchto zariadení. Washington preto čelí už niekoľko mesiacov vlne kritiky. Európsky parlament prešetruje správy o tom, či CIA mala v Európe tajné väznice a utajovaným leteckým spojením prepravovala ľudí podozrivých z terorizmu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 22:32