StoryEditor

Členka ruského parlamentu navrhuje moratórium na adopciu detí cudzincami

02.08.2005, 15:26
Autor:
TASRTASR

Členka ruského parlamentu Jekaterina Lachovová navrhuje uložiť moratórium na adopciu ruských detí občanmi tých štátov, v ktorých bolo na ruských deťoch spáchané násilie, vrátane Spojených štátov, informovala dnes ruská agentúra Ria Novosti.
Lachovová, predsedníčka výboru Štátnej dumy pre záležitosti žien, rodiny a mládeže, je známa svojim výnimočným stanoviskom k adopcii ruských detí občanmi cudzích krajín.
V pondelok oznámila, že v Spojených štátoch prišlo násilným spôsobom o život už 13 ruských detí, čo sa v európskych krajinách nestáva. Preto je podľa nej potrebné uložiť na USA moratórium.
Dnes sa začalo v Spojených štátoch súdne pojednávanie v prípade Peggy Sue Hiltovej, ktorá zabila svoju adoptívnu dcéru pôvodom z Ruska.
Avšak Lachovová je proti akýmkoľvek obmedzeniam ohľadne osvojovania. "Adopcia musí byť v mene detí," uviedla a dodala, že dvojité občianstvo ruských detí by malo zostať zachované, čo by umožnilo sledovať ich životné podmienky v zahraničí.
Podľa predsedníčky parlamentného výboru je nutné poopraviť všeobecný názor, že cudzinci adoptujú hlavne hendikepované deti. Zdôraznila, že v tomto prípade ide iba o dve percentá z celkového počtu.
Lachovová taktiež naliehala na prísnejšiu trestnú a občiansku zodpovednosť pre sprostredkovateľské agentúry, ktoré sa adopciou v Rusku zaoberajú.
Členovia ruského parlamentu sú znepokojení aj počtom detí adoptovaných cudzincami, ktorý v roku 2004 prevýšil počet adopcií ruskými občanmi. Cudzinci si osvojili 9600 ruských detí v porovnaní so 7400, ktoré prichýlili ruské rodiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 16:38