StoryEditor

Povstalci opustili hlavné mesto Somálska

28.12.2006, 11:17
Autor:
SITASITA

Islamistickí povstalci sa vo štvrtok stiahli z hlavného mesta Somálska Mogadišo. Informovala o tom panarabská televízna stanica al-Džazíra. Odchod nariadil vodca povstalcov Šaríf Šejk Ahmed, ktorý pre al-Džazíra uviedol, že militanti tak chcú zabrániť krviprelievaniu v metropole. Agentúra AP medzitým informovala, že konvoje povstalcov opúšťajú mesto smerom na juh. Bojovníci Najvyššej islamskej rady Somálska (SICS) ustupujú pred spoločnou ofenzívou etiópskych ozbrojených síl a jednotiek lojálnych oficiálnej somálskej vláde.
Rozsiahle boje vypukli 20. decembra po tom, ako islamisti dodržali svoj sľub, že spustia útoky, ak sa etiópske jednotky podporujúce vládu do týždňa nestiahnu. Etiópia tvrdí, že jej jednotky doteraz zabili približne tisíc osôb, prevažne proislamských bojovníkov, tento údaj však nebol overený z nezávislých zdrojov. V Somálsku nie je skutočná výkonná národná vláda od roku 1991, keď vojnoví vodcovia zvrhli diktátora Muhammada Siada Barrého a potom začali bojovať navzájom, čo krajinu uvrhlo do anarchie. Dočasnú vládu sa podarilo sformovať v roku 2004 za pomoci OSN s cieľom obnovenia poriadku po rokoch bezprávia. Musí však bojovať o uplatnenie svojej moci za silného odporu islamského hnutia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 10:38