StoryEditor

Britská tlač: Svetová banka údajne zasahovala do slovenskej politiky

13.10.2005, 12:00
Autor:
TASRTASR
Britský denník Financial Times v dnešnom článku nazvanom "Banka 'intervenovala' do slovenskej politiky" píše o údajnom zasahovaní Svetovej banky do politického diania na Slovensku.

Britský denník Financial Times v dnešnom článku nazvanom "Banka 'intervenovala' do slovenskej politiky" píše o údajnom zasahovaní Svetovej banky do politického diania na Slovensku.
Podľa obvinení mala banka zaplatiť za prácu amerického konzultanta, ktorý mal poradiť premiérovi Mikulášovi Dzurindovi, ako obhájiť ekonomické reformy pred budúcoročnými parlamentnými voľbami.
Konzultantská správa, ktorá bola predložená slovenskej vláde v júli a ktorú má Financial Times údajne k dispozícii, odporúča kabinetu, aby zdôrazňoval zámery opozície zničiť mnohými uznávané, avšak medzi obyvateľmi nepopulárne reformy.
Financial Times cituje lídra Smeru Róberta Fica, ktorý označil správanie Svetovej banky za "hrubé zasahovanie do slovenskej politiky, ak jednej strane radila, ako bojovať proti opozícii."
Nedávno sa nový šéf Svetovej banky Paul Wolfowitz vyjadril, že banka nebude mať vo voľbách favoritov. Minulý rok Svetová banka poskytla Slovensku 350.000 dolárov na pomoc pri propagovaní reforiem. Vláda väčšinu grantu použila na zaplatenie strategického plánu komunikácie reforiem na Slovensku.
Autorom plánu je Jeremy Rosner, predstaviteľ americkej spoločnosti na prieskum trhu a verejnej mienky. V pláne Rosner odporúča vláde, aby kritikov označovala za ľudí, ktorí chcú zvrátiť reformy, cituje Financial Times.
Plán odporúča premiérovi Dzurindovi, aby sa nechal vidieť, že počúva voličov a sľúbil im zlepšenie reforiem. Financial Times si všíma, že Mikuláš Dzurinda toto leto strávil turné na bicykli a sľúbil okresať niektoré ostré hrany reforiem.
Dzurinda odmietol obvinenia Róberta Fica o miešaní sa Svetovej banky do politiky. Podľa Financial Times vyhlásil, že pri stretnutiach s predstaviteľmi banky sa o politike nehovorilo. Aj Svetová banka popiera zasahovanie do slovenskej domácej politiky.
Konzultant mal podľa Svetovej banky pomôcť pri komunikovaní reforiem a budovaní podpory pre ne. Banka dúfa, že sa práca konzultantov nepoužije na politické spory, uzatvára svoj článok denník Financial Times.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 18:58