StoryEditor

Únia privítala dohodu o predčasných voľbách na Ukrajine

05.05.2007, 09:08
Autor:
SITASITA
Európska únia v piatok privítala dohodu medzi ukrajinským prezidentom a premiérom o predčasných parlamentných voľbách, ktorá by mohla byť riešením politického sporu.

"Táto dohoda pripravuje pôdu pre riešenie politickej krízy v krajine," uviedol vo vyhlásení vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Javier Solana. "Schvaľujem záväzok oboch lídrov zabezpečiť, že tieto voľby budú slobodné a spravodlivé," dodal. Solana zároveň povzbudil pracovnú skupinu politických lídrov, aby sa dohodla na "krokoch potrebných pre implementáciu dnešnej dohody". Ako zdôraznil, Ukrajina je pre EÚ blízkym partnerom a "reformy sú kľúčovo dôležité pre kvalitu tohto prehlbujúceho sa partnerstva".

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko a premiér Viktor Janukovyč sa v piatok dohodli na konaní predčasných volieb, čo signalizuje ukončenie mocenských bojov v bývalej sovietskej republike. Presný termín hlasovania zatiaľ nie je známy. Ukrajina sa nachádzala v kríze potom, ako Juščenko 2. apríla vydal príkaz na rozpustenie parlamentu a vyhlásil predčasné voľby po mesiacoch nezhôd s premiérom, ktorý stojí na čele proruskej koalície v parlamente. Janukovyč zvolal tisíce svojich prívržencov do centra Kyjeva, ktorí tam nepretržite protestovali proti prezidentovi Juščenkovi. Mocenský boj paralyzoval politický život na Ukrajine.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 18:19