StoryEditor

Hizballáh je silnejší ako pred letnou ofenzívou do Libanonu

20.02.2007, 09:00
Autor:
SITASITA

Šesť mesiacov po izraelskej ofenzíve v Libanone proiránske šiitské hnutie Hizballáh podľa izraelskej tajnej služby výrazne doplnilo svoj zbrojný arzenál. Hizballáh si vybudoval silnejšie zásoby zbraní ako mal pred vojnou, uviedol Jossi Baidaz z vojenskej tajnej služby na pôde parlamentného výboru pre zahraničnú politiku. "Niektoré komponenty výzbroje už dorazili, ďalšie sú na ceste zo Sýrie," uviedol Baidaz podľa nemenovaného účastníka neverejného zasadania výboru Knessetu.
Izrael a Hizballáh viedli minulé leto na juhu Libanonu 34-dňovú vojnu, ktorá sa ukončila prímerím sprostredkovaným Organizáciou Spojených národov. Na základe dohody o prímerí bolo na juhu Libanonu pozdĺž kritickej hranice s Izraelom rozmiestnených niekoľko tisíc libanonských a zahraničných vojakov. Podmienkou prímeria bolo aj odzbrojenie bojovníkov Hizballáhu a zastavenie predaja zbraní povstalcom. Izraelskí predstavitelia označujú Sýriu za hlavnú cestu pre transport iránskych zbraní do rúk povstalcov a obviňujú Damask aj zo samotného dodávania zbraní rebelom.
Vojna s Hizballáhom je na izraelskej domácej scéne vnímaná ako fiasko a vláda čelí dlhodobej kritike. Izrael napadol 12. júla pozície Hizballáhu na juhu Libanonu po tom, ako skupina šiitských militantov prenikla na izraelské územie, kde zabila troch vojakov a ďalších dvoch uniesla. Napriek rozsiahlej leteckej ofenzíve sa Izraelu nepodarilo Hizballáh ani zničiť ani vyslobodiť unesených vojakov. V konflikte prišlo o život viac ako 150 Izraelčanov a vyše 1000 Libanončanov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 00:46