StoryEditor

Kanaďania oslavujú Vianoce dvojakým spôsobom

23.12.2005, 14:21
Autor:
TASRTASR

Kanaďania oslavujú tradičné Vianoce dvojakým spôsobom - a to v duchu protestantských anglofónnych a protestantských a katolíckych frankofónnych tradícií. Súčasne sú však vianočné oslavy ovplyvnené príchodom celého radu ďalších etník z najrôznejších kútov sveta.
Vo frankofónnej časti Kanady, najmä v Quebecu, sa na Štedrý deň (kedy ide ešte väčšina ľudí do práce) večer stretnú všetci príbuzní, aby sa o polnoci zúčastnili na slávnostnej omši. Až po nej nasleduje hostina s plneným moriakom a brusnicovou omáčkou a nesmie chýbať ani québecké národné jedlo, mäsový koláč La tourtiére.
V anglofónnej Kanade je hlavným dňom Vianoc 25. december, ale aj tu ľudia chodia na polnočnú omšu. Deň začína rozbaľovaním darčekov, ktoré deti nachádzajú v tradičnej pančuche. Dal im ich tam Santa Claus, aspoň podľa tradície, ktorú do Severnej Ameriky priviezli holandskí osadníci.
Slávnostné jedlo začína v skorých popoludňajších hodinách a dominuje mu tiež plnený moriak, šunka a ovocné koláče ako dezert.
Niektoré vianočné zvyky majú Kanaďania rovnaké ako Slováci (a ďalší Európania). Kanaďania, rovnako ako Slováci (a pred nimi Kelti), napríklad veria na magickú moc imela a od 18. storočia si ním zdobia svoje domovy.
Samostatnú kapitolu tvoria vianočné zvyky pôvodných obyvateľov. Napríklad Inuiti v decembri oslavujú veľký zimný festival Sinck Tuck, pri ktorom tancujú a rozdávajú si darčeky, píše dvojtýždenník Kanadská mozaika.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 08:07