StoryEditor

Tony Blair navštívil nebezpečný juh krajiny

20.11.2006, 09:23
Autor:
SITASITA

Britský premiér Tony Blair sa v pondelok stretol s vojakmi jeho krajiny, ktorí sú zapojení do prudkých bojov proti povstalcom z hnutia Taliban na juhu Afganistanu. Počas krátkej rannej návštevy tábora Camp Bastion, ktorý je hlavnou základňou Britov v provincii Helmand, Blair ocenil odvahu britských vojakov. Ide o druhú Blairovu návštevu Afganistanu, kde bol aj v roku 2002. Po zastávke na juhu krajiny pokračuje pobytom v hlavnom meste Kábul, kde sa britský premiér chystá vyjadriť podporu vláde prezidenta Hámida Karzaja. V tábore Camp Bastion sa Blair stretol s desiatkami z 1800 britských vojakov, ktorí mu predviedli bojovú techniku používanú v bojoch proti povstalcom.
"Ďakujem vám za prácu, ktorú tu robíte," povedal Blair vojakom z oddielov britského námorníctva počas 70-minútovej návštevy. Blair pricestoval v neoznačenom vojenskom lietadle C-130 Hercules, ktoré pred pristátím menilo dráhu letu, aby sa vyhlo prípadným strelám. Do provincie Helmand britský premiér pricestoval z Pakistanu, kde s prezidentom Parvízom Mušarráfom rokoval o spoločnej pomoci Afganistanu. Podľa Mušarráfa Kábul potrebuje rozsiahlu pomoc pri obnove, ktorá by mala byť podobná americkej pomoci Európe po skončení druhej svetovej vojny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 17:18