StoryEditor

Jeruzalemský mufti vydal zákaz akéhokoľvek narušenia izraelského odsunu z Gazy

09.08.2005, 16:35
Autor:
TASRTASR

Hlavný palestínsky moslimský duchovný vydal dnes náboženský edikt proti akémukoľvek narušeniu plánovaného izraelského odsunu z pásma Gazy.
Veľký jeruzalemský mufti vo svojom náboženskom dekréte nazývanom fatwa odsúdil aj prípadné pokusy o rabovanie a krádeže po odchode izraelských vojsk.
"Zakazuje sa prekážať izraelskému odsunu z pásma Gazy alebo z inej okupovanej oblasti... Každý by mal spolupracovať na zabezpečení toho, že sa odsun uskutoční," uviedol mufti Ikrima Sabri.
Hoci Palestínčania vnímajú izraelskú evakuáciu z Gazy ako svoje víťazstvo, obávajú sa tiež toho, že si židovský štát plánuje natrvalo ponechať prevažnú časť územia západného brehu Jordánu.
Na umožnenie pokojného odsunu Izraela z pásma Gazy a časti Západného brehu, ako aj na dodržiavanie prímeria s Izraelom dnes apeloval aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Izrael prisľúbil tvrdé odvetné opatrenia, ak sa palestínski militanti pokúsia zaútočiť počas evakuačných operácií, ktoré sa majú začať 15. augusta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 12:13