StoryEditor

Väzni držia hladovku za prijatie zákona o zmiernení trestov

11.12.2006, 07:23
Autor:
SITASITA

Sto väzňov rumunskej ústrednej väznice Codlea začalo hladovku za prijatie návrhu zákona, ktorý by znamenal predčasné prepustenie tisícov odsúdených za menšie trestné činy. Informovali o tom v nedeľu rumunské médiá. Stovky väzňov v 26 väzniciach sa pripojili k protestu "robením neustáleho hluku" v ich celách, uviedol zástupca riaditeľa štátnej väzenskej správy pre agentúru Mediafax. Cieľom akcie je "protest voči pomalému schvaľovaniu návrhu zákona", na základe ktorého by prvýkrát odsúdení na trest do piatich rokov mohli byť predčasne prepustení.
Návrh sa má týkať päťtisíc z 36 tisíc rumunských väzňov a predložil ho nezávislý poslanec Nati Meir. Ako však povedal hovorca väzenskej správy Valentin Munteanu, zverejnenie návrhu zákona pred jeho schválením "dáva falošnú nádej väzňom", z ktorých mnohí dúfajú, že sa dostanú z väzenia ešte do Vianoc. Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Monica Macoveiová uviedla, že "Meirov individuálny krok je nešťastný, pretože zatiaľ parlament neprijal v tejto súvislosti žiadne rozhodnutie," Premiér Calin Tariceanu a predstavitelia rezortu spravodlivosti sa majú v pondelok stretnúť na mimoriadnom zasadnutí, aby našli riešenie na ukončenie protestov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 06:18