StoryEditor

Greenpace končí s aktivitami proti japonským lovcom veľrýb

20.01.2006, 11:17

Hnutie Greenpace v piatok oznámilo ukončenie pôsobenia v antarktickej oblasti. Ekologickí aktivisti sa tam počas posledného mesiaca snažili narušovať aktivity japonských veľrybárov pri love veľrýb. Ukončenie operácií je nevyhnutné z logistických dôvodov, uviedol hovorca organizácie. Lode Arctic Sunrise a Esperanza odplávajú do Kapského mesta v Juhoafrickej republike.
Podľa vedúceho výpravy Shanea Rattenburyho bola operácia úspešná. Ekologickým aktivistom sa podarilo zmobilizovať verejnosť a upozorniť na nezákonný lov chránených veľrýb. Protestné aktivity hnutia Greenpeace v antarktickej oblasti si vyslúžili celosvetovú pozornosť po zrážke lode ochranárov Arctic Sunrise s
japonskou veľrybárskou loďou začiatkom januára. Minulý týždeň zasa čln ekologických aktivistov takmer zasiahla harpúna, keď sa snažili chrániť vráskavca malého. Napnuté lano harpúny pritom jedného člena posádky stiahlo do studenej morskej vody. Po skončení operácie v antarktických vodách sa ekologickí aktivisti zamerajú na supermarkety a budú vyzývať spotrebiteľov, aby bojkotovali výrobky spoločností, ktoré sú spojené s komerčným lovom veľrýb, uviedol výkonný riaditeľ Greenpeace Steve Shallhorn.
Medzinárodná veľrybárska komisia (IWC) uvalila v roku 1986 na komerčný lov veľrýb moratórium. Japonsko moratórium obchádza lovom veľrýb na "vedecký výskum". V minulom roku navyše oznámilo zdvojnásobenie počtu takto ulovených veľrýb, vrátane ohrozených druhov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 14:41